Kvesić: Pada broj hospitalizacija, respiratorni centar i dalje pun

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić izjavio je za Fenu kako je posljednjih dana došlo do pada broja prijema osoba oboljelih od covida-19.

“Imamo još dosta pacijenata, u ovom času 73 na covid-odjelu, od toga 22 u respiratornom centru. Ono što je interesantno za ovaj dio četvrtog talasa je da su pacijenti puno teže kliničke slike, puno ih je više na respiratoru u odnosu na broj prijema nego što je to bilo prije”, kazao je Kvesić.

Po njegovim riječima, dosta je mladih osoba koje dobro podnose infekciju, oni koji završe u bolnici dođu u teškom stanju.

“Imamo puno ljudi na respiratoru i kad se ‘negativiziraju’ ostaju još dugo na intenzivnoj njezi. To je nešto što do sada nismo primijetili. Ono što smo, takođe, primijetili, od ukupnog broja primljenih njih 90 posto je nevakcinisano, a od ovih preostalih deset posto radi se o osobama vakcinisanim samo jednom dozom”, rekao je direktor SKB-a Mostar.

Osvrćući se na uticaj pandemije na rad SKB-a u proteklih godinu i po, Kvesić je kazao kako je koronavirus prouzrokovao ogromne probleme.

“Uništila nam je život, što bi se reklo pjesnički. Ovo je četvrti talas i svaki put cijelu bolnicu ‘pretumbavamo’ zbog rada s pacijentima koji su covid-pozitivni. Mi imamo cijeli covid-odjel u kome angažujemo određen broj ljudi, u zavisnosti od broja pacijenata. Mi smo do sada svaki put zaustavljali hladni program bolnice, ovog puta nismo, ali smo prepolovili, ne zato što smo htjeli, nego zato što je jednostavno nemoguće zadržati taj ritam”, zaključio je direktor SKB-a Mostar Ante Kvesić.

(Fena)