Nezarasle rane

Rat u Afganistanu nije prvi slučaj u svijetu, u kome je Zapad vojno zakazao. Prije pola vijeka, to se već desilo amerikancima u Vijetnamu. Prije povlačenja, američki vojnici su široke prostore regiona zatrovali, kako u Vijetnamu, tako i u susjednom Laosu. Žrtve toga trovanja umiru i danas.

Na ulici u Xeponu, jednom selu u provinciji Savannakhet, u južnom Laosu, trgovci u rano jutro izložili su i nude svoju robu. Mjesto je 1971. godine, prilikom operacije  protiv Vietkonga, potpuno srušeno, a ksnije ponovo obnovljeno. Za ljude koji ovde žive rat je još uvijet bolno prisutan.

Uz temu:

Francuska je od 1946. godine vodila rat u Indokini, kako bi nastavila sa njenim kolonijalnim iskorištavanjem. Evropljani su bili podržani od strane SAD, kako bi ugušili komunizam u regionu.

Nakon poraza Francuza 1954. godine, Vijetnom je bio podijeljen. U Južnom Vijetnamu, SAD su na vlast postavile Ngo Dihn Diema. U Sjevrnom Vijetnamu je na vlast postavljen Ho Chi Minh, koga su podržavale Kina i tadašnji SSSR. Dvije ideologije su stalno stajale jedna nasuprot drugoj.

U avgustu 1964. godine, sjevernovijetnamski brodovi su pogodili američki rezarač “Maddox”. Nakon toga, Amerikanci preduzimaju vazdušnenapade na Sjeverni Vijetnam, a u proljeće 1965. godine ušle su i sa kopnenim trupama. Vremenom je u regionu bilo prisutno i do pola miliona vojnika.

Nakon “Tet ofanzive” jednog velikog napada Sjevernog Vijetnama, među američkim narodom je vjerovanje u pobjedu potpuno izgubljeno. Raspoloženje se promijenilo.

Narednih godina rat je eskalirao, dok su istovremeno protesti protiv rata bivali sve žešći. Južni Vijetnam je kapitulirao 1975. godine, a SAD su izgubile rat.

Međutim, narod i pola vijeka nakon rata osjeća duboke posljedice.

(geo)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)