Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Drvar 12, Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13, Banja Luka, Bugojno, Jajce i Sanski Most 14, Doboj, Sarajevo, Tuzla i Zenica 15, Bijeljina i Gradačac 16, Trebinje 19, Mostar i Neum 20 stepeni.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Malo kiše može pasti prije podne i sredinom dana u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. U Hercegovini umjerena naoblaka.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 19 i 24, na jugu zemlje do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Uz ugodnije temperature zraka danju i ne suviše jako sjeverno strujanje, većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osoba osjetljivih na promjene biće slabije izražene.

Neophodno je posvetiti nešto više pažnje oblačenju i zaštiti od nižih temperatura tokom jutarnjih sati, obzirom da će biti tmurno vrijeme, izraženije u unutrašnjosti zemlje.

Mjestimično je moguća pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Na pojednim dionicama vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti. Izdvajamo šire područje Bugojna, Gračanice i Bihaća. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Kroz tunel Crnaja (na putu Konjic-Jablanica), saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Ozimica-Topčić Polje (Donja Golubinja), Počitelj-Žitomislići (Ševaš Njive), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (kod mjesta Cerovica).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)