Kopitz osumnjičen za tri ubistva na podmukao način

Protiv Haralda Kopitz (56), osumnjičenog za ubistvo svoje troje djece, državno tužilaštvo Hrvatske pokrenulo je istragu zbog tri krivična djela teškog ubistva na podmukao način, a u srijedu će biti izveden pred sudiju istrage koji će odlučiti o istražnom zatvoru.

Potvrdila je to nakon Kopitzovog ispitivanja u tužiteljstvu zamjenica zagrebačkog županijskog državnog tužilaštva Albina Tisenić, ne navodeći ime osumnjičenog.

Kazala je i da je na prvom ispitivanju u tužilaštvu Kopitz koristio pravo neiznošenja odbrane, odnosno da se branio šutnjom.

Uz rješenje o provođenju istrage, tužilaštvo je za Kopitza zatražilo istražni zatvor, o čemu će u srijedu prijepodne odlučiti istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda.

Istražni zatvor bi mu, osim zbog opasnosti od bijega kao austrijskom državljaninu, mogao biti određen i zbog posebno teških okolnosti zločina koji mu se stavlja na teret.

Kopitzov advokat po službenoj dužnosti Marko Ivica kazao je, nakon ispitivanja u policiji, koja je protiv Kopitza tužilaštvui podnijela krivičnu prijavu, da je njegov branjenik relativno stabilnog psihičkog stanja.

”Moj branjenik, koga branim po službenoj dužnosti, kratko je iznio svoju odbranu, odnosno branio se šutnjom. Pročitana mu je poruka o pravima, a on je relativno stabilnog psihičkog stanja”, kazao je ranije advokat.

Ivica je dodao da se očekuje medicinsko vještačenje kojim će se utvrditi Kopitzovo psihofizičko stanje u trenutku počinjenja krivičnog djela.

Ubica je i službeno uhapšen sinoć oko 19,45 sati, nakon što je otpušten iz psihijatrijske bolnice Vrapče.

Tamo je doveden ranije tokom dana nakon izlaska iz bolnice Sestara milosrdnica, u kojoj je hospitalizovan, jer je u noći brutalnog zločina pokušao samoubistvo uzevši veću količinu psihofarmaka, ali nedovoljnu da bude smrtonosna.

U vrijeme zločina, majka ubijene djece nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem.

(Fena)