Potvrđena optužnica protiv policijskih službenika Jusufa Penave i Armina Vrače

Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je nakon provedene istrage podiglo, a Opštinski sud u Mostaru potvrdio optužnicu protiv policijskih službenika Jusufa Penave (1996.) iz Čapljine i Armina Vrače (1992.) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su kao supočinioci počinili krivično djelo zlostavljanje u obavljanju službe u sticaju s krivičnim djelom laka tjelesna povreda.

Naime, optužnicom se Penava i Vrače terete da su 10. aprila 2021. godine oko 22,50 sati u ulici Franjevačka 16 C, u Mostaru, u vrijeme mjere ograničenog kretanja, odnosno zabrane kretanja od 21 sat do 5 sati, postupajući kao policijski službenici MUP-a HNK-a, PU Mostar – PS Centar, sustigli oštećenog S. B., koji se kretao ispred osumnjičenih i koji stanuje na navedenoj adresi, pa su prema oštećenom, koji im nije pružao nikakav otpor, primijenili silu.

Oni su mu pojedinačno više puta zadavali udarce nogama i rukama u predjelu glave i trupa, vukli za kosu, te vrijeđali, psovali mu majku, pa ga na taj način zastrašivali, da bi ga potom priveli u PU Mostar – PS Centar, gdje su mu uručili Prekršajni nalog, ističe se u saopštenju Kantonalnog suda u Mostaru.

Nakon toga, navodi se u sudskom obrazloženju, oštećeni je napustio Policijsku stanicu, pa se usljed bolova koje je osjećao uputio u SKB – CUM Mostar, gdje su mu konstatovane lake tjelesne povrede u vidu nagnječenja glave, nagnječenja leđa, nagnječenja prsnog koša, istegnuća vratnog mišića, akutne reakcije na stres i dr.                    

Nakon potvrđivanja optužnice, Opštinski sud u Mostaru je zakazao ročište radi izjašnjenja o krivici, koje će se održati dana 13. oktobra 2021. godine.

(Fena)