Skupština HNK-a o Nacrtu strategije razvoja 2021. – 2027. godina

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u petak je počela sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, na kojoj će se, uz ostalo, razmatrati Nacrt strategije razvoja HNK-a od 2021. do 2027. godine.

Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago naglasio je kako Strategija definiše osnovne strateške pravce razvoja kantona u narednih šest godina, te da je riječ o dosta obimnom materijalu.

“U toj strategiji su predviđena tri strateška cilja, i to dinamičan i održivi ekonomski razvoj uz održivo korištenje resursa, zatim podizanje kvaliteta i savremenog razvoja društvenog sektora te upravljanje resursima i uslugama eko sistema u skladu s postojećim kapacitetima okoline”, kazao je Špago u izjavi za novinare.

Pošto je riječ o Nacrtu strategije, izrazio je nadu kako će poslanici dati konkretne prijedloge i mjere kako bi Strategija dobila onaj oblik koji bi trebao biti provodiv.

“Implementacija ove strategije po procjenama Vlade, odnosno tima koji je radio Strategiju, u narednih sedam godina bi trebala koštati negdje oko 350 miliona maraka, s tim što bi iz budžeta bilo oko 226 miliona, dok su ostala sredstva iz raznih fondova, sredstava doznačenih sa viših nivoa vlasti i od raznih drugih prihoda”, podcrtao je Špago.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović naglasio je kako HNK mora imati strategiju razvoja te da je bitno razgovarati o ovakvoj vrsti dokumenata.

“Iza ove strategije bi trebale ići sektorske strategije vezane za sobraćaj i neke druge oblasti i to bi onako bila jedna cjelokupna slika ovog kantona s kojom se stvaraju pretpostavke da ih možete prezentirati i pred evropske institucije, jer bez ovakvih dokumenata apsolutno nemate nikakav prolaz”, ocijenio je Martinović.

Nakon današnjih sugestija i prijedloga najvjerovatnije će, kako je dodao, biti određen rok od trideset dana kako bi se to sve još jednom sagledalo i vidjelo i kako bi se dobio jedan dokument koji će doći u Skupštinu u formi prijedloga.

Poslanik u Skupštini HNK Aner Žuljević (SDP BiH) mišljenja je kako Nacrt ove strategije razvoja direktno oslikava rad ove vlade.

“Radi se o potpuno metodološki kontaminiranom dokumentu. Mi nemamo ni izvještaj o realizaciji Strategije iz prethodnog perioda, a ono što je smiješno, neozbiljno i neodgovorno je da u Strategiji imate stalno ponavljanje tijela za implementaciju strategije, koje nije formirano i nije postojalo ni u onoj staroj strategiji. Znači, jedan vrlo neozbiljan i neodgovoran dokument koji čak i u finansijskom aspektu predviđa da će Vlada osigurati 120 miliona maraka od evropskih fondova, a oni za sedam godina nisu donijeli ni jedan i po milion”, ocijenio je Žuljević. 

Pored Nacrta strategije razvoja, poslanici će, između ostalog, razmatrati i Zaključak Vlade HNK-a o prihvatanju mišljenja Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite na Nacrt zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata.

(Fena)