U Hercegovini i na jugozapadu Bosne sunčano, u ostatku zemlje oblačno

Jutros je u Hercegovini i na jugozapadu Bosne vedro, u ostaku zemlje oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 3 stpena, Livno 6, Grude 8, Ivan-sedlo, Sokolac 9, Bihać, Sarajevo 11, Bugojno, Drvar, Gradačac, Jajce, Prijedor, Srebrenica, Tuzla 12, Banja Luka, Sanski Most, Zenica, Zvornik 13, Doboj, Trebinje 14, Mostar, Neum 18 stepeni.

Danas će u Hercegovini i na jugozapadu Bosne preovladavati sunčano vrijeme. U ostatku zemlje oblačno uz postepeno smanjenje naoblake tokom poslijepodneva.

Vjetar slab istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 15 do 21, na jugu do 25 stepeni., saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nakon prohladnog jutra, tokom kojeg je poželjno posvetiti pažnju odijevanju, danju će otopliti i uz povremene sunčane intervale većina populacije bi trebala biti boljeg raspoloženja.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše jake.

U dijelu centralne i sjeveroistočne Bosne nešto duže zadržavanje naoblačenja prije podne, kod osjetljivih osoba može uzrokovati slabije poteškoće, što će se postepeno umanjiti sa odmicanjem dana.

—–

BIHAMK

Frekvencija vozila pojačanog intenziteta u gradskim centrima

Kolovoz je ovog jutra mjestimično mokar ili vlažan, a frekvencija vozila pojačanog intenziteta u gradskim centrima. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je mjestimično smanjena zbog jutarnje magle. Upozoravamo i na učestale sitnije odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

U toku je asfaltiranje kružnog toka na dionici magistralnog puta Doboj-Rudanka, zbog čega se saobraća usporeno i formiraju se duže kolone vozila.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog sanacionih radova, u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja sanacionih radova moguće je i na putnim pravcima: Donji Vakuf-Jajce, Topčić Polje-Žepče, Grude-Ljubuški, Livno-Šuica, Hutovo-Stolac i Jezero-Šipovo.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Vozače savjetujemo da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)