Diva izbliza

Elizabeth “Liz” Taylor († 79, “Kleopatra”) jedna je od najfotografisanijih diva u istoriji filma.

Ali, nikada je prije nismo vidjeli ovakvu.

Deset godina nakon smrti filmske legende, osam fotografa koji su pomno pratili Taylor godinama prikupili su do sada nepoznate snimke za knjigu “Forever Elizabeth”, “Zauvijek Elizabeth”.

Liz vidimo kroz objektiv Douglasa Kirklanda (87), Miltona Greena († 63) ili Terryja O’Neilla (†81), koji su bili među najboljim holivudskim fotografima, kao i iz njenog najužeg kruga prijatelja.

Prikazuju divu u vrlo ličnim scenama: sa svojim trećim mužem i kolegom Richardom Burtonom (†58), dok se 1954. godine igraju sa svojim 16. mjesečnim sinom Michaelom Wildingom Jr. (68), ili iza kulisa njenog kultnog filma ” Boom “(1968.) na Sardiniji.

Sin Michael nije samo pristao na objavljivanje – on je, takođe, odao počast svojoj majci u knjizi: „Ona je bila izuzetna žena koja je živjela punim plućima, sa strašću, humorom i ljubavi” naglašavajući, “Svi smo ponosni na ono što je postigla:”

Njen Krupp-Diamant je bezbojan, ali ipak ima i priču spremnu za film. Elizabeth Taylor nosila je decenijama ovaj 33. karatni dijamant (težak 6,6 grama) u svakoj prilici, i u sedam filmova. Richard Burton ga je kupio za nju u maju 1968. godine za preračunato, oko 260.000 eura.

U 2011. godini prodat je za 7,5 miliona eura. Kakvo povećanje vrijednosti! Prije Elisabeth, pripadao je Veri Krupp († 58), supruzi nasljednika njemačke kompanije za naoružanje Alfrieda Kruppa von Bohlena i Halbacha († 60). Liz je bilo zabavno što njen prsten potiče od porodice sa nacističkom prošlošću. Rekla je 1981. godine: “Savršeno je kad ga posjeduje jedna fina židovska djevojka poput mene”.

(bild)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)