Predstavom “Prva Čehovljeva predstava” Dead Centra otvoren 61. festival MESS

“Prva Čehovljeva predstava” u produkciji Dead Centre teatra iz Irske, sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo otvorila 61. Internacionalni teatarski festival MESS.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković je obraćajući se publici kazao da su prošle godine u isto vrijeme, umjesto vijesti o dolasku pozorišnih trupa u Sarajevo, čitali vijesti o smrti prijatelja od koronavirusa.

“Godina u kojoj smo se nadali da ćemo slaviti 60. rođendan, pretvorila se u borbu da preživimo. Otkrili smo svi koliko smo ranjivi i bespomoćni, ali i koliko smo povezani i potrebni jedni drugima bez obzira na udaljenost”,istakao je.

Naglasio je da su svi vidjeli kako izgleda svijet bez mogućnosti odlaska u teatar, kino i izložbu.

“Ali, vidjeli smo i kako našoj planeti godi da se malo odmori od nas i našeg nemara. Ovakva vremena bude ono najgore, ali i ono najbolje u nama”, poručio je.

Kreševljaković je istakao da je pozorište nezamislivo bez publike i da ima posebnu čast najaviti čovjeka koji je uz Festival MESS od najtežih dana, te da je nesebično pokazivao koliko mu je umjetnost važna, a to je Bakir Nakaš.

Nakaš je poručio svima da držie distancu, nose maske, budu zdravi i da se vakcinišu, te je skidanjem medicinskog zaštitnog odjela nagovijestio da će pandemija uskoro biti gotova.

Internacionalni teatarski festival MESS biće održan od 1. do 7. oktobra u Sarajevu, a ovogodišnje izdanje Festivala ugostiće produkcije iz Irske, Francuske, Srbije, Njemačke, Hrvatske, Ruande i Bosne i Hercegovine.

Slaveći teatar pod geslom “Show Must Go On”, ovogodišnji Festival će se odvijati u skladu sa epidemiološkim mjerama. Zbog toga je znatno redukovan broj raspoloživih mjesta za publiku.

Neposredno poslije predstava bit će organizirani razgovori umjetnika i publike.

(Fena)