SDP BiH daje punu podršku radu Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine daje punu podršku radu državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva i osuđuje svaki napad na jednu od najbitnijih državnih agencija.

Svjedoci smo kako je u posljednjih nekoliko dana ova Agencija pod pritiskom rukovodećih ljudi u vlasti Republike Srpske, pogotovo premijera manjeg bh. entiteta Radovana Viškovića i ministra zdravstva Alana Šeranića.

Pritisci su počeli kada je otkriveno kako vlasti ovog bh. entiteta nabavljaju po zdravlje građana opasan kiseonik od firme koja nema dozvolu od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Na ovaj način su svjesno nanijeli štetu građanima, koji su najveće žrtve ove afere.

Umjesto da priznaju svoju grešku, koja je vjerovatno neke od građana RS-a koštala i života, zvaničnici ovog entiteta bez razloga optužuju Agenciju za lijekove i medicinska sredstva o tome kako Agencija nema odgovarajuće kapacitete za kontrolu kvaliteta kiseonika i nestručan kadar, što je apsolutna laž.

“Pozivamo nadležne entitetske i državne istražne organe da što prije provedu istragu o upotrebi nečistog kiseonika u bolnicama širom RS-a. Nepojmljivo je da su čelnici RS-a, ali i SNSD-a, na ovaj način ostvarivali ekstra profit preko firme koja je bliska njima, a da im u isto vrijeme život građana RS-a ništa ne vrijedi.

Osim toga, pozivamo nadležne organe i da se pozabave da li je bilo sličnih slučajeva i u Federaciji BiH, jer u nekim slučajevima postoje indicije da se sličan kiseonik koristi i u nekim bolnicama u FBiH”, navodi se u saopštnju SDP-a BiH.