Taj čudesni šareni svijet: Pogled odozgo

Pogled odozgo, skoro u pravilu daje potpuno drugačiji pogled od onog učinjenog sa iste visine. Fotografije snimljene dronom postaju sve popularnije, a takmičenja i nagrade pokazuju da su i fotografi u potpunosti ovladali ovom novom vrstom tehnike. Ovde donosimo pregled nekoliko nagrađenih fotografija na takmičenjima širom svijeta.

“Grupa nilskih konja odozgo” od Taliba Almarrija: Fotografija iz kategorije “Divlje životinje” prikazuje grupu nilskih konja odozgo. Svi nilski konji su potpuno odrasli, samo jedna beba nilskog konja luta usred stada.

“Fast Food” Igora Altune: Ova slika iz kategorije “Wildlife” snimljena je u Zambiji. Dva brata lava ubili su bizona. Nakon što su jeli čitav jedan dan, ostatke su rado ostavili drugima.

“Povratak u avanturu” Qasima Al Farsija: Slika kornjače, koja se vraća natrag u vodu, nakon što su položile jaja u gnijezdo na obali Omana, zauzela je prvo mjesto u kategoriji “Divlje životinje”.

“Jedan shoot” Lampsona Karmina Yipa: Košarkaš Hong Konga Hui Huen Hang Hyman vježba šuteve, a fotografija iz kategorije “sports” nastala je tokom otvaranja sportskog terena Siu Hei Court.

“Wrong Way Buddy!” autora Johna Cowplanda: Slika iz kategorije “Sport” prikazuje biciklistu na biciklističkom događaju “Big Easy” u Hawkes Bayu (Novi Zeland) koji vozi u suprotnom smjeru.

“Follow Me” Pierluigija Orlera: Ovaj snimak iz kategorije “Sport” snimljen je u Bernauu, ui blizini Schwarzwalda. Snažna mašina označava nove staze nakon snježnih padavina, dok iza nje treniraju dva skijaša, dugoprugaša.

“Zlato na kraju duge”, Phil De Glanvillea: Ova fotografija je zauzela prvo mjesto u kategoriji “Sport”. Ostaje tajna da li je surfer Ollie Henry osvojio zlato na kraju duge, nakon što je zajahao ovaj ogromni val u Australiji.

(web)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)