Komšić i Džaferović razgovarali sa predsjedavajućom OSCE-a i ministricom vanjskih poslova Švedske Ann Linde

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su predsjedavajuću OSCE-a i ministricu vanjskih poslova Švedske Ann Linde, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović izrazili su zahvalnost Švedskoj na podršci Bosni i Hercegovini, posebno u reformskim i integracijskim procesima BiH, kao i procesu proširenja. Iskazali su nadu da će Švedska, kao snažan zagovornik proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i kao zemlja koja podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama, taj stav ponoviti i na predstojećem Samitu EU – Zapadni Balkan, koji se 6. oktobra 2021. godine održava u Republici Sloveniji.

Ministrica Linde je istakla da Švedska dugoročno podržava integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i njen održivi razvoj. Naglasila je značaj saradnje dvije zemlje,  posebno u oblastima kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, poštivanje ljudskih  prava, obrazovanje, sloboda medija, rodna ravnopravnost i okolinu.

Tokom susreta, razgovarano je  i o aktivnostima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju jer u ovoj godini Švedska predsjedava ovom organizacijom. Predsjedavajuća OSCE-a  ministrica Linde je istakla je da su prioriteti u radu odbrana evropskog bezbjedonosnog poretka i podržavanje sveobuhvatnog koncepta bezbjednosti, te doprinos rješavanju sukoba u skladu s međunarodnim pravom.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović iskazali su zadovoljstvo saradnjom sa Misijom OSCE-a u BiH, te istakli važnost pojačanog angažmana ove međunarodne organizacije, posebno u segmentima sigurnosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava te obrazovanja.

Razgovarano je i o važnosti parlamentarne saradnje, jer je sastanku prisustvovala i   predsjednica Parlamentarne skupštine OSCE-a Margareta Cederfelt.

Bilo je riječi i o Međunarodnom forumu o sjećanju na holokaust i borbu protiv antisemitizma, koji će biti održan u Švedskoj 13. oktobra 2021. godine, a pozivi za učešće su upućeni i članovima Predsjedništva BiH.

Sastanku je, u ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovala savjetnica Ana Trišić – Babić.

(NovaSloboda.ba)