Podignuta optužnica zbog falsifikovanja novca

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Daria Čukića zv.”Čuka”, rođenog 1994. godine u Tuzli, ranije osuđivan, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je početkom 2020. godine, na području opštine Gradačac, od njemu poznatih osoba, pribavio veliku količinu falsifikovanih novčanica, sa namjerom da iste pusti u platni promet u Bosni i Hercegovini.

Tokom provođenja istrage, od optuženog je oduzeto ukupno 678 falsifikovanih novčanica, različitih valuta i apoena, uključujići više stotina falsifikovanih novčanica valute euro, u apoenima od 10, 20 i 100 eura, ukupne vrijednosti od oko 16.000 eura, kao i valute USD u apoenima od 100 USD, ukupne vrijednosti od oko 20.000 USD.

Od optuženog je oduzet falsifikovaninovac, ukupne vrijednosti od oko 68.000 konvertibilnih maraka, što je jedna od najvećih zaplijena falsifikovanog novca u Bosni i Hercegovini, u proteklom periodu.

Optuženi je otkriven i lišen slobode, nakon što je u jednom ugostiteljskom objektu na području Gradačca, izvršio plaćanje falsifikovanom novčanicom valute euro.

Navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem svjedoka, stručnih vještaka i prilaganjem većeg broja dokanih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)