Prije podne sunčano, poslijepodne naoblačenje s kišom

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bugojno 5 stepenia, Drvar 6, Bjelašnica i Zenica 7, Ivan-sedlo i Jajce 8, Grude, Livno, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 9, Gradačac 16, Neum 18, Bihać 19 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano prije podne. Postepeno naoblačenje sa zapada u drugoj polovini dana. U večernjim satima kiša i pljuskovi sa grmljavinom se očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne. Tokom noći na srijedu padavine će se proširiti na ostala područja.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 23 i 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Prije podne će biti sunčanije i ugodnije, u drugom dijelu dana biometeorološke prilike će se pogoršati usljed promjene vremena i kiše, praćene južinom.

Moguće su meteopatske reakcije, poput glavobolje, promjene raspoloženja, reumatskih i bolova na mjestima povreda, u noći problemi sa snom.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju u poslijepodnevnim i večernjim satima.

—–

BIHAMK

Zbog magle smanjena vidljivost na dionicama uz Savu i Drinu

Na dionicama uz rijeke Savu i Drinu u jutarnjim satima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (od 23 do 04,30 sati) saobraćaj se obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Donji Vakuf-Jajce (Skela), Žepče-Topčić Polje (Donja Golubinja), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), kao i u mjestu Cerovica (na magistralnom putu Stolac-Hutovo), saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)