Oduzet duhan i razna roba u vrijednosti od 200.800 KM

U nekoliko odvojenih akcija na području Gračanice, Gradačca i Tuzle, službenici Uprave za indirektno oporezivanje iz Regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli raznu robu i akcizne proizvode tržišne vrijednosti 200.800 KM.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla su na području Gračanice proveli kontrolne aktivnosti usmjerene na prometovanje roba inostranog porijekla. U dva prodajna objekta privremeno je oduzeta roba u vrijednosti od 114.000 KM, a izdati su  prekršajni nalozi odgovornim licima, sa novčanim kaznama u iznosu od 9.600 KM. Radilo se o robi za koju nije postojala dokumentacija o porijeklu, te ista prokrijumčarena u carinsko područje BiH.

Na području Gradačca, provjere su rezultirale pronalaskom i privremenim oduzimanjem razne robe u iznosu 46.750 KM. Radilo se, takođe, o robi bez porijekla.

U saradnji sa službenicima MUP-a TK, na području grada Tuzle, u dvije odvojene akcije, oduzeti su akcizni proizvodi, te identifikovana lica koja se bave nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda.  Tokom  aktivnosti na terenu je izvršeno privremeno oduzimanje akciznih proizvoda (duhan i duhanske prerađevine) u vrijednosti od 28.550 KM.

Na području opštne Maglaj identifikovana su dva lica, koja se bave nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, te je izvršeno privremeno oduzimanje akciznih proizvoda koji nisu bili na propisan način obilježeni akciznim markicama  UIO. Vrijednost ove privremeno oduzete robe iznosi o 11.500 KM.

Protiv lica će biti pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o akcizama u BiH, dok će protiv jednog lica Tužilaštvu BiH biti upućen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu. 

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)