Dva ministra i kum srbijanskog predsjednika u aferi “Pandora Papers”

Srbijanski ministar financija Siniša Mali, koji od 2015. godine negira optužbe o vlasništvu u offshore kompanijama i kupovini 24 stana u Bugarskoj, nakon novih dokaza u aferi “Pandora Papers”, sada kategorički tvrdi kako su “sve to laži”, čija je prava meta zapravo srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Brojni čelnici, među kojima češki premijer, jordanski kralj i predsjednici Kenije i Ekvadora, te mnogi visoki dužnosnici diljem svijeta, skrivali su imovinu u offshore kompanijama kako bi utajili porez, pokazala je istraga koju je početkom oktobra objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

U aferi “Pandora Papers” u Srbiji se za sad spominju tri imena – ministra finansija i nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ministra bez portfelja zaduženog za razvoj siromašnih opština Novice Tončeva i tajkuna Nikole Petrovića, kuma srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića.

Dokumenti do kojih su novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) došli u okviru međunarodnog projekta “Pandora Papers” pokazuju da je Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. On se prethodno pojavljivao u papirima kao direktor offshore kompanije koje su kupile stanove, ali su, objavio je KRIK, novi dokazi pokazali da je bio i njihov vlasnik.

Mali je kao vlasnik dvije offshore kompanije s Britanskih Djevičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, navodi KRIK. Prvo je “Trident Trust” za Malog registrovao dvije offshore kompanije, “Brigham Holding & Finance Inc.” i “Etham Invest & Finance Corp.”, a one su potom kupile dvije firme u Bugarskoj, “Erma 11” i “Erul 11”, koje su u vlasništvu imale apartmane.

Mali pak i danas kategorički tvrdi kako ima samo jedan stan u kome svake godine ljetuje s porodicom, a optužbe naziva lažima, tvrdeći kako “prava tema nisu 24 stana”, već “zašto ne mogu doći do računa Aleksandra Vučića”.

“Nije njima problem izmisliti 24 stana, nije to tema, već je tema gdje su računi Vučića kojih naravno nema, jer lažu o svemu”, rekao je novinarima Mali.

Sumnje o izvlačenju novca iz Srbije 

Dok provladini mediji uglavnom prešućuju ili relativizuju aferu s aktuelnim ministrom finansija i jednim od najbližih saradnika šefa države, opozicija i dio medija koji nije pod kontrolom vlasti od Malog traže objašnjenje o porijeklu novca, a navodno je riječ o sumi od pet miliona eura, te da se protiv Malog pokrene istraga pred domaćim pravosuđem.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Branko Čečen ocijenio je da Mali kao ministar finansija, zna mnogo o “jako neugodnim aspektima poslovanja” mnogih dužnosnika i da neće biti uklonjen ni nakon afere “Pandora Papers”.

“Mislim da je jedan od najočiglednijih primjera ljudi koji su postali previše moćni čak i za (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića. Čak i ako on hoće da ih skloni, to ne ide tako lako”, ustvrdio je Čečen, prenijela je Hina.

Čečen kaže i da vjeruje u optužbe koje na račun Malog dolaze iz redova opozicije o tome da je “arhitekt” sistema, po kojem se skriva novac koji se izvlači iz Srbije.

Direktor CINS-a ocijenio je da izjava Malog “nije potez nekoga ko hoće zaštiti Vučića” već zvuči više kao izjava “ja sam dio Vučićevog tima, ako napadate mene napadate i njega”. Tom izjavom, Mali podsjeća na vlastitu važnost u cijeloj igri te da je “duboko u svim najvećim poslovima u Srbiji”, smatra Čečen.

U aferi “PandoraPapers” isplivalo je i ime aktuelnog ministra bez portfelja zaduženog za razvoj siromašnih opština Novice Tončeva, dužnosnika socijalista (SPS) predsjednika srbijanske Skupštine Ivice Dačića.

Tončev je prvo negirao, a zatim potvrdio da je na Djevičanskim Ostrvima osnovao kompaniju “Service for Efficient Energy” i to s idejom gradnje mini-hidroelektrane u Srbiji, ali tvrdi da nikada nije funkcionisala, “nije imala otvoren račun, niti je jedan projekat pokrenut s njom”, pa je zbog toga nije ni prijavio Agenciji za sprječavanje korupcije. Poslove je kaže, odlučio voditi posredstvom svoje firme u Srbiji “Tončev gradnja”.

Portal KRIK našao je “još jednu kontroverznu vezu” Tončeva s “misterioznim biznismenom Darkom Tamindžićem, koji posluje sa uticajnim ljudima širom svijeta, a prije svega u Singapuru”.

Treća osoba iz Srbije koja se spominje u aferi “Pandora Papaers” je Nikola Petrović, kum predsjednika Aleksandra Vučića, koji je na Djevičanskim Ostrvima bio je vlasnik offshore kompanije “Arkshore International” i preko nje imao račun u Švicarskoj u vrijeme kad je bio direktor državne kompanije “Elektromreža Srbije”. Offshore vlasništvo nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je to zakonska obveza.

Od agencije “Alcogal”, angažovane da otvori offshore kompaniju, Petrovićevi advokati pokušali su sakriti da je on javni dužnosnik, što istraživački portal KRIK vidi kao pokušaj da se izbjegnu dodatne provjere.

“Alcogal” je, ipak, otkrio ko je Petrović i u njihovoj bazi se vodio kao “klijent visokog rizika”, objavio je KRIK.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) objelodanio je 3. oktobra nalaze istraživanja, u kome je učestvovalo oko 600 novinara iz cijelog svijeta, a u dokumentima su pronašli imena 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, te više stotina dužnosnika – sudija, ministara, gradonačelnika, te poznatih javnih osoba.

(Fena)