Austrijski kancelar Kurz podnio ostavku

Austrijiski kancelar Sebastian Kurz izjavio je sinoć da podnosi ostavku nakon što je Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju pokrenulo istragu u vezi s optužbama za pronevjeru i mito. Predložio je da ga zamijeni aktuelni ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Kurz je dodao da planira da ostane na čelu svoje konzervativne stranke i da preuzme ulogu šefa stranačkog kluba OVP-a u parlamentu.

Pod pritiskom korupcijskog skandala i nakon što je postalo jasno da neće imati dovoljan broj glasova na posebnoj sjednici parlamenta na kojoj se trebalo glasati o njegovoj sudbini na čelu vlade, austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku.

“Moja zemlja je važnija od mene”, rekao je i dodao da se zbog toga morao povući.

“Sada su nam potrebni stabilni uslovi. Dakle, da bismo bili u mogućnosti riješiti pat poziciju, želim pronaći način da spriječimo haos i osiguramo stabilnost”, poručio je Kurz.

Povod za ostavku, ali i političku krizu u Austriji, je istraga koju je Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju pokrenulo protiv njega i još nekoliko istaknutih članova njegove Narodne partije, odnosno OVP-a, nakon pretresa nekoliko ministarstava i ureda vladajućeg OVP-a. Kurz je pod istragom zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrijebljen u koruptivnom poslu, za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favorizovanje u anketama njegove stranke.