Festival književnosti i kulture “Poligon” počinje u četvrtak

Festival književnosti i kulture “Poligon” počinje u četvrtak, 14. oktobra, u Mostaru, a tema ovogodišnjeg festivala je “Evropa- obećanje budućnosti”.

I ove godine, na nekoliko lokacija u Mostaru, “Poligon” će ugostit neka od najveća imena regionalne književne scenev pa će tako festival u četvrtak otvoriti Monika Herceg i Namik Kabil u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Ovogodišnja tema “Poligona” bavi se svime s čime se suočavamo u ovo doba epidemije i njenim učincima na umjetnost i književnost.

Čak i u normalnim uslovima mnogi projekti, autori i autorice, umjetnici i umjetnice imaju problema s dobijanjem sredstava ili podrške za svoj rad, što utiče na cjelokupan ekosistem kulture ,a sada je to još naglašenije, priopćili su organizatori.

“Izuzetno sam sretan da će se festival održati i ove godine, šesti put za redom, uprkos pandemiji i svemu što živimo posljednje dvije godine. Od prošlogodišnjeg Poligona do danas, svijet se mnogo promijenio i morali smo početi promišljati zbilju na druge načine. Upravo odatle je došla ideja za ovogodišnju temu festivala, kako bismo sagledali sve probleme s kojima se suočavaju književnici i književnice, ali i promislili perspektivu budućnosti”, kazao je direktor festivala Mirko Božić.

U petak, 15. oktobra, održaće se likovna radionica s Majom Rubinić s početkom u 10 sati u Osnovnoj školi “Petar Bakula” i performans na Šetalištu u 18 sati Anteja Jelinića i Matka Abramovića

Istoga dana, predstaviće se hercegovački književnici Adnan Žetica i Adnan Repeša u 20 sati u Narodnom pozorištu u Mostaru.

Festival u subotu zatvaraju Radmila Petrović i Ivana Maksić u 20 sati na maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Kao uvod u festivalske aktivnosti, večeras će u knjižari Ivo Andrić u Mostaru biti upriličen program “Poligon offline”. Književnik i direktor festivala Mirko Božić razgovaraće s mostarskom pjesnikinjom Anitom Pajić o njenoj posljednjoj zbirci poezije “Redukcije”.

(Fena)