Schallenberg polaganjem zakletve postao novi kancelar Austrije

Alexander Schallenberg položio je u ponedeljak zakletvu pred predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, čime je postao novi kancelar Austrije.

Schallenberg je na mjestu kancelara zamijenio Sebastiana Kurza, koji je, pod pritiskom zbog istrage tužilaštva za privredni kriminal i korupciju, podnio ostavku i predložio dosadašnjeg šefa diplomatije za novog kancelara.

Novi kancelar je u vladu ušao kao nestranački član, iako je blizak dojučerašnjem kancelaru Kurzu.

Kurzova odluka da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju znači da će vladajuća koalicija konzervativne Austrijske narodne partije (OVP) i Zelenih opstati.

Čelnica poslaničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer kazala je da Schallenberg nije upleten u korupcijsku aferu i da može voditi Vladu.

Zeleni su dali do znanja da će srušiti 35. godišnjeg kancelara u glasanju o povjerenju u utorak u Parlamentu ako se ne povuče.

Kurz tvrdi da nije kriv, ali je odlučio odstupiti. jer osjeća odgovornost prema zemlji.

Kurz je među nekoliko ljudi koji su pod istragom zbog optužbi da je državnim novcem plaćano pozitivno medijsko izvještavanje dok je bio ministar vanjskih poslova 2016. godine.

Kurz želi ostati vođa svoje stranke i preći u Parlament kao vođa kluba posolanika.

Prema izvještajima, sam Kurz kontaktirao je Schallenberga u subotu u 3 sata ujutro kako bi ga obavijestio da će on biti njegov nasljednik.

Schallenberg je rođen je u Švicarskoj kao sin austrijskog diplomate.

I sam se pridružio austrijskoj diplomatskoj službi 1997. godine, a pet stranih jezika su mu pomagali u dimplomatskim  poslovima, uključujući i u Bruxellesu, prenosi AFP.

Nakon povratka u Beč, postao je savjetnik uzastopnih austrijskih ministara vanjskih poslova Narodne stranke desnog centra (OVP), uključujući Kurza, prije nego što je u junu 2019. godine  i sam postao ministar vanjskih poslova.

Aktuelni ambasador Austrije u Francuskoj Michael Linhart zamijeniće novog kancelara Schallenberga na mjestu šefa austrijske diplomatije.

Linhart je rođen u Ankari, a od avgusta 2018. godine službuje kao ambasador Austrije u Francuskoj.

Prije odlaska u inostranstvo, bio je četiri i po godine generalni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, te prethodno vanjskopolitički savjetnik nekadašnjeg kancelara Wolfganga Schussela.

(Fena)