Oblačno s kišom, snijeg na planinama

Jutros je u Bosni bilo oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -4 stepena, Ivan-sedlo i Sokolac 3, Bihać i Jajce 5, Bugojno, Drvar, Sarajevo i Srebrenica 6, Banja Luka, Livno, Prijedor, Sanski Most i Zenica 7, Doboj, Gradačac, Tuzla i Zvornik 8, Bijeljina, Grude i Trebinje 9, Mostar i Neum 13 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 941 milibara, za 1 milibar je niži od normstepeni.

Danas u Bosni oblačno, povremeno sa slabom kišom. Na planinama može padati i slab snijeg. U Hercegovini umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 7 i 13, na jugu zemlje do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Tmurno vrijeme uz padavine, nepovoljno će djelovati na većinu populacije.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, naročito u jutarnjim satima.

Usljed većeg sadržaja vlage u zraku, osjećaj hladnoće biće izraženiji.

U Hercegovini također sa neuobičajeno niskim temperaturama, što će uzrokovati probleme osjetljivim osobama.

Sa približavanjem noći, opšta slika će se u cijeloj zemlji djelimično poboljšati, pod uticajem stabilnijeg vremena.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, a skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja ili zemlje na kolovoz. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Zbog velikog broja upita, vozače podsjećamo da zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u našoj zemlji stupa na snagu 01.11.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Donji Vakuf-Jajce (Skela), Žepče-Topčić Polje (Donja Golubinja), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), kao i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)