Otvoreno Mostarsko proljeće

Predstavom “Savršeni partner”, autora Mire Gavrana, u izođenju Teatra “Gavran” u ponedeljak naveče otvoreno je 23. izdanje Dana Matice hrvatske Mostar – Mostarsko proljeće.

Predstavu je režirala Slađana Kilibarda, a u njoj igraju Ana Vilenica, Sven Jakir i Kristina Krepela.

Program Mostarskog proljeća nastavlja se u srijedu, 13. oktobra, kada će biti upriličeno predstavljanje knjiga fra Ike Skoke “Franjevci u djelima Ive Andrića”. Predstavljanje će se održati u 19 sati u hotelu “Mostar”, a u programu učestvuju prof. dr. Perina Meić, prof. dr. fra Danimir Pezer, Misijana Brkić Milinković i sam autor.

U okviru pozorišnog programa, na maloj sceni HNK Mostar biće izvedena predstava “Spremni”, autorice Kristine Gavran, u režiji Jelene Kordić Kuret, a 21. oktobraa na istom mjestu gostuje Gradsko pozorište “Jazavac” iz Banje Luke s predstavom “Skupština”.

U saradnji s HNK Mostar, HNK Šibenik će 5. novembra na maloj sceni izvesti “Arsenov feral”. Riječ je o projektu koji je posvećen Arsenu Dediću, a nastao je po ideji direktora HNK Šibenik Jakova Bilića. Program je namijenjen publici koja voli poeziju, šansonu i profinjenu muziku.

Planiran je i niz zanimljivih izložbi mladih umjetnika iz Hercegovine. Riječ je o ciklusu kojeg autorski potpisuje Dragan Marijanović, a mlade autore ugostit će Galerija “Rondo”. Radi se o izložbama Ane Naletilić pod nazivom “Nije bilo planirano”, Megi Kunštek “Šetnja”, Natalija Šušnjar s izložbom “This is vol. 2 – manifestacija svijesti više razine” i Tomislav Zovko s izložbom “Silikonologija”.

U nastavku programa predviđeno je predstavljanje knjige profesora Ivana Sivrića “Za suvremena pitanja”, te monografije “Ferdinand Zovko-Baritonov život za publiku”, autora Dragana Marijanovića.

Dječji dan održaće se 9. decembra u Kosači, u ssradnji s manifestacijom “Književni memorijal Krešimir Šego”, a nastupiće književnici Miljenka Koštro, Miro Naletilić, Iva Nuić, Zdravka Mila Marijanović, Radica Leko, Sonja Škobić, Ana Šego, Šimo Ešić, Milena Jukić Bandić i Marina Kljajo Radić.

Za decembar je najavljena izložba Ivana Hercega u Galeriji kraljice Katarine, a riječ je o slikaru i advokatu iz Ljubuškog.

Zbog epidemiološke situacije, Mostarsko proljeće održava se u jesen, a organizatori, iako su bili prinuđeni redukovati program, vjeruju kako će svako na ovogodišnjim Danima Matice hrvatske pronaći nešto za sebe.

(Fena)