Stjuardese u patikama umjesto štikli u avionima SkyUp Airlinesa iz Ukrajine

Alexandrina Denysenko, članica kabinskog osoblja sa sedmogodišnjim iskustvom, kaže da ponekad ne dobije ni minutu slobodnog vremena da sjedne za vrijeme leta i sanja o tome da odmori natečene noge nakon što je satima nosila visoke potpetice. 

SkyUp Airlines, ukrajinski avio prevoznik u privatnom vlasništvu gdje je Denysenko zaposlena, odlučio je stati na kraj štiklama i uskim, kratkim suknjama nakon što je od stjuardesa prikupio povratne informacije o praktičnosti i udobnosti njihovih uniformi i obuće, javlja Sky News.

Nova ženska uniforma kompanije SkyUp sada uključuje bijele tenisice i narandžasto odijelo sašiveno od prozračne tkanine s hlačama i svilenim šalom, a sve je sašiveno u domaćim pogonima. Bijele majice nosiće se umjesto košulja.

“Cipele sa štiklama izgledaju lijepo, ne sporim to, ali stopala pate i oteknu do kraja leta. Patike su apsolutno kul. U slučaju da posada mora obaviti slijetanje u vodu i izvršiti evakuaciju potpetice mogu oštetiti tobogan za hitnu evakuaciju i ne bi bilo baš ugodno plivati u suknji”. izjavila je Denysenko za Reuters.

Kompanija je saopštila da su istraživali istoriju uniformi kabinske posade i odlučili da odbace ono što su nazvali “konzervativnim elementima izgleda stjuardesa. Pletenice će sada zamijeniti zategnute punđe ili frizuru s repom”.

“Utvrdili smo da, uprkos činjenici da je imidž kabinskog osoblja vrlo romantizovan, njihov posao zahtijeva mnogo fizičke obuke”, rekla je voditeljica marketinškog odjela SkyUp Airlinesa, Marianna Grygorash.

(Fena)