Malo do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno oblačno.

Temperature zvazduha u 08 sati: Bjelašnica -4 stepena, Drvar 1, Livno 2, Bihać i Ivan-sedlo 3, Bugojno, Sanski Most i Tuzla 4, Sarajevo i Zenica 5, Gradačac i Grude 7, Mostar 11, Neum 12 stepeni.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U sjevernim i centralnim područjima, povremeno sa kišom i kratkotrajnim lokalnim pljuskovima. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. U Hercegovini malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 13, na jugu zemlje do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Tmurno vrijeme, uz sjeverno strujanje, slabije padavine i povećano naoblačenje, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati poteškoće.

Tokom jutra poželjno je posvetiti pažnju odijevanju, obzirom da će se osjećaj hladnoće pojačati usljed većeg sadržaja vlage u vazduhu.

Opšta slika će u Hercegovini biti ljepša, uz povremene sunčane intervale, mada i ovde uz neuobičajenu hladnoću.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Izdvajamo dionice uz rijeke: Unu, Drinu, Lašvu i Spreču. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova. Takođe, u tunelima Hum i Pečuj na Zeničkoj zaobilaznici izvode se radovi na sanaciji “šahta” u lijevoj traci obe tunelske cijevi, zbog čega se saobraća usporeno-voznom trakom. Na mjestu radova postavljena je privremena saobraćajna signalizacija.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Donja Golubinja), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica), Šipovo-Jezero i Gračanica-Srnice Donje.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)