U Sloveniji preko hiljadu novozaraženih, četvoro umrlih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena 1.081 zaraza koronavirusom, a četvoro covid pacijenata je umrlo, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

Pozitivan na koronavirus bio je svaki peti testirani, što je manji udio nego dan ranije kad je zabilježeno 1.227 novih zaraza, uz 21,6 posto pozitivnih testova.

Trenutno je u Sloveniji 11.581 slučaj zaraze, prosječni broj zaraženih u jednom danu za zadnjih sedam dana iznosi 816, a imunizirano je 1,055.042 stanovnika, odnosno polovica populacije.

U bolnicama je 406 covid pacijenata, 117 od njih na intenzivnom je liječenju.

Vlada i dalje insistira da je potrebno striktno pridržavanje PCT pravila, koje rad i druge aktivnosti veže uz obavezujuće covid potvrde.

I pored toga je u srijedu u Ljubljani opet na ulice izašlo nekoliko hiljada demonstranata, neki od njih tražeći ostavku vlade.

Premda većih slučajeva nasilja, kako se događalo na nekim od ranijih okupljanja, nije bilo, policija je zbog remećenja javnog reda i mira privela više osoba, ali nije upotrijebila vodeni top ili suzavac.

Covid restrikcije i dalje izazivaju nezadovoljstvo dijela javnosti, a mediji javljaju i o slučaju doktorice iz sjeveroistočnog dijela zemlje, koja je izdavala covid potvrde mimo propisanog protokola i za to naplaćivala po 50 eura.

Prijavljena je ljekarskoj komori, a pacijentima je davala potvrde da su preboljeli covid-19, ne provjeravajući je li od trenutka kad su zaraženi možda proteklo više od šest mjeseci, što bi morala, niti ih je upućivala na dodatan PCR test, kako, takođe, zahtijeva protokol za takvu situaciju, prenijela je Hina.

(Fena)