UNMO: Poslanik Parlamenta Brandenburga posjetio Studij turizma

Poslanik i predsjednik Odbora za ekonomiju, turizam i energiju u Parlamentu Brandenburga Frank Bommert, u pratnji direktora fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, posjetio je Studij turizma Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru već duži niz godina ima uspješnu saradnju sa Konrad Adenauer fondacijom, a prorektor za finansije, van. prof. dr. Veldin Ovčina, istakao je važnost nastavka saradnje i jačanja svijesti studenata o mogućnostima koje pruža Fondacija tokom njihovog studiranja, ali i nakon okončanja studija.

Kroz interaktivnu radionicu sa studentima Studija turizma, koju je moderirala voditeljica studija, doc. dr. Irma Dedić, razgovaralo se o modalitetima širenja i inoviranja turističke ponude Hercegovačko-neretvanskog kantona i uspostavljanju prvih koraka institucionalne saradnje u segmentu  turizma sa njemačkom pokrajinom Brandenburg.

“Veliku zahvalnost dugujemo Svenu Petkeu i Franku Bommertu, koji su probudili kritička razmišljanja u nama – studentima, te što su nas kroz savjete, primjere i iskustva podstakli da se i dalje trudimo i da damo maksimalni učinak za dobrobit zajednice i branše kojom se bavimo”, naglasila je Jasmina Repeša, studentica treće godine Studija turizma.

Svoje zadovoljstvo izrazio je i Sandro Soldo, student Itreće godine Studija turizma.

“Prvi put učestvujem na ovakvim radionicima, te mi se jako svidjelo. Drago mi je kako dolaze među nas, omladinu, kompetentne i stručne osobe, koje nam daju savjete i pružaju podršku za harmoničnost i prepoznatljivost države”, izjavio je Sandro.

Studentica Inholland Univerziteta u Rotterdamu, koja putem Erasmus programa razmjene ovaj semester studira na Studiju turizma, Milica Matković, nije krila oduševljenje realiziranom radionicom.

“Kao holandsku studenticu bosanskih korijena, oduševila me je činjenica da predstavnici Njemačke izražavaju spremnost da pomognu razvoju turizma u BiH. Ovaj dogođaj je obogatio moje interkulturalne komunikacijske vještine, te se radujem drugim sličnim radionicama u organizaciji Studija”, naglasila je Milica.

Implementacijom ovakvih aktivnosti Studij turizma i Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru dodatno potvrđuju svoj kvalitet, tako što grade budućnost svojih studenata, oblikujući ih u odlučne poslovne ljude, spremne prihvatiti tržišne izazove.

(NovaSloboda.ba)