Ministrica Ankica Gudeljević preuzela medicinska sredstva u sklopu projekta EU4Health

Na prostoru Hercegovinalijeka danas je izvršena primopredaja medicinskih sredstava namijenjenih stanovnicima i zdravstvenom sustavu BiH, a riječ je o isporuci koja je stigla u BiH 8. oktobra.

Osim ministrice Gudeljević, primopredaji su prisustvovali i zamjenica šefa delegacije EU u BiH Ekaterina Dorodnova i šefica predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan.

Riječ je o 56 paleta safety kutija i šprica od 2 ml i 5, proizvođača Abu Dhabi Medical Devices, špricama sa iglom, i kartonskim zaštitnim kutijama za farmaceutski otpad. Važno je naglasiti da su dosadašnje projektne aktivnosti kroz mehanizamEU4Health u javnosti percipirane kao aktivnosti posvećene isključivo nabavci vakcina, a kroz mehanizam EU4Health se osigurava i vakcinisani materijal, jača kapacitet hladnog lanca, a projektom predviđen iznos ukupnih novčanih sredstava od država članica Europske unije iznosi 13,775.280 EUR-a.

„Saradnja između Ministarstva civilnih poslova BiH i Delegacije EU u BiH u okviru mehanizma EU4Health počela je 26. marta ove godine, kada je potpisan Ugovor između ove dvije institucije“,naglasila je ministrica Gudeljević.

Tokom prethodnog perioda, Ministarstvo civilnih poslova putem ovog mehanizma nabavilo je 214.110 vakcina Pfizer. U sljedećem periodu očekuje se isporuka 38 velikih kutija proizvođača Becton Dickinson, 0,5 ml Mini šprica i 39 kutija sa po 3000 šprica od 2ml. Takođe, uskoro stižu plastične safety kutije za farmaceutski otpad, te 10.032 kontejnera za skladištenje i transport korištenih malih oštrih predmeta u zdravstvu.

Tehničku podršku u implementaciji ovog mehanizma Ministarstvu civilnih poslova pruža UNICEF, a važan aspekt ovog mehanizma je i plan vidljivosti i komunikacije, koji  sadrži jasno definisane aktivnosti i budžete, nakon što svi korisnici projekta dodijele budžetsku kvotu za tu budžetsku liniju, što je sasvim novi pristup u realizaciji aktivnosti.

(NovaSloboda.ba)