Počeo festival književnosti i kulture “Poligon”

Festival književnosti i kulture “Poligon”, koji će i ove godine ugostiti neka od najvećih imena regionalne književne scene, otvoren je sinoć u Mostaru, a ovogodišnja tema je “Evropa kao obećanje budućnosti”.

Festival koji će se održavati na više lokacija u Mostaru, otvorili su Monika Herceg i Namik Kabil, a najavljeno je gostovanje Adnana Žetice, Adnana Repeše, Ivane Maksić i Radmile Petrović.

“Tema ovogodišnjeg festivala je ‘Evropa kao obećanje budućnosti’, odnosno šta je to što Evropa nudi nama, a što mi možemo ponuditi Evropi. Prije svega u kulturološkom smislu, a onda i u književnom, društvenom, političkom i svakom drugom”, kazao je književnik i direktor Festivala Mirko Božić.

Festival ponovo ima multimedijalni karakter, dodao je, te najavio likovnu radionicu s Majom Rubinić.

Spomenuo je i program Poligon offline, kao uvod u festivalske aktivnosti, u kome je predstavljena nova zbirka pjesama Anite Pajević “Redukcije”.

“Mostarski književni krug je, bez ikakvih dilema, trenutno najjači književni klaster u BiH i zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju da se još dodatno osnaži”, naglasio je Božić.

Na festivalu su do sada gostovali autori iz zemalja zapadnog Balkana, a želja je organizatora da u budućnosti dovedu što više autora iz različitih zemalja Evrope.

(Fena)