Svečano spojen most preko rijeke Save kod Gradiške

Ministar saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je sa državnim sekretarom Ministarstvamora, prometa i infrastrukture Republike HrvatskeTomislavom Mihotićem i šefom Sektora za kooperaciju pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefanom Ellerom prisustvovao svečanoj današnjoj ceremoniji spajanja mosta preko rijeke Save kod Gradiške.

„Most na rijeci Savi kod Gradiške jedan je od važnijih infrastrukturnih projekata koji trenutno provodimo u Bosni i Hercegovini. Čekali smo više od 10 godina da spojimo dvije obale, a sada će nas most povezati sa Evropskom unijom i mrežom evropskih cestovnih koridora. Upravo zato ću danas zvanično podnijeti inicijativu, koja je već pokrenuta u julu na ministarskom sastanku u Ljubljani, da prelaz sa bh. strane bude zajednički, odnosno integrisani granični prelaz. To bi omogućilo da se policijske, carinske i druge kontrole obave na jednoj strani, uz samo jedno zadržavanje. Inicijativu ćemo uputiti Evropskoj komisiji, saobraćajnoj zajednici i Republici Hrvatskoj, od koje već imamo saglasnost. Integrisani prelaz bio bi od koristi i za hrvatsku stranu, jer bi smanjio njihove troškove izgradnje, a granični prelaz bi se, uz manje modifikacije, stavio što prije u punu funkciju”, naglasio je Mitrović.

Sekretar Mihotić je iskazao svoje zadovoljstvo spajanjem mosta Gradiška, koji je izuzetno važan i za bosanskohercegovačku i za hrvatsku stranu.

„Osim što će još bolje spojiti Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, most će olakšati i ubrzati prelaz granice. Njegov značaj je utoliko veći, jer se spaja na koridor, koji predstavlja transverzalnu vezu srednje Evrope i Jadranskog mora. Ovakvi projekti su izuzetno važni za razvoj privrede obiju zemalja, a tome će pridonijeti i nedavno otvoren most Svilaj. Izgradnja svih ovih mostova svjedoči o nastavku zajedničke saradnje i još jačem međusobnom povezivanju Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, kazao je sekretar Mihotić.

Kako je istakao šef Sektora za kooperaciju Ellero, most Gradiška jedan je od 13 investicionih grantova koji je odobrila Evropska unija vrijednosti preko 225 miliona eura. Dodao je da će Unija nastaviti aktivno podržavati ovaj projekat i razvoj Koridora Vc, potičući tako regionalnu saradnju i bolje veze s EU.

Most Gradiška spojiće bh. autocestu s planiranom brzom cestom s hrvatske strane koja bi išla od granice s Bosnom i Hercegovinom preko Virovitice i Okučana do granice s Mađarskom.

Radovi na izgradnji mosta koštali su 19,5 miliona eura, dok su usluge nadzora u iznosu od 1,8 miliona eura podjednako finansirali Ministarstvo saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine i Hrvatske ceste. Za realizaciju ovog projekta Bosna i Hercegovina je koristila UMTS sredstva iz programa posebne namjene i WBIF grant sredstva, a Republika Hrvatska vlastita i bespovratna sredstva fondova Evropske unije.

V. B.

(NovaSloboda.ba)