Jednomjesečni pritvor Dijani Hrkalović, osumnjičenoj za miješanje u istragu

Bivšoj državnoj sekretarici srbijanskog ministarstva unutrašnjih poslova Dijani Hrkalović određen je pritvor do 30 dana, saopšteno je u subotu iz Višeg suda u Beogradu, nakon što je dan ranije privedena i saslušana u okviru istrage prikrivanja dokaza ubojstva.

Pritvor je, poslije saslušanja, odredio sudijaposebnog odjela za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, a Hrkalović se tereti za krivično djelo trgovine utjecajem.

Razlog za pritvor je “postojanje okolnosti koje ukazuju da bi boravkom na slobodi ometala postupak uticajem na svjedoke”, obrazložio je sud.

Hrkalović je, prema tvrdnjama izvora na koje se pozivaju beogradski mediji, privedena jer se dovodi u vezu s uklanjanjem dokaza ubistva Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine.

Milošević (34), bivši karate reprezentativac, bio je voditelj osiguranja u nekoliko popularnih lokala u Beogradu.

Za to je ubistvo bio osumnjičen, priveden, a potom oslobođen, Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković, te još jedna osoba iz organizovane kriminalne grupe koju je predvodio Belivuk, prenosi Hina.

Specijalni sud za organizovani kriminal potvrdio je ranije u petak optužnicu protiv ukupno 30 pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojom se terete za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje oružja i brojna druga teška kaznena djela.

Hrkalović se u maju2019. godine povukla iz MUP-a, zbog navodno drugih obaveza koje treba preuzeti, ali se više nije vraćala u policiju.

Tokom istrage, u javnosti se nagađalo da je Hrkalović imala bliske veze s Belivukovom kriminalnom grupom i ona je već bila pozivana na razgovore u okviru istrage.

O privođenju i hapšenju Dijane Hrkalović oglasiose i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je, gostujući na TV Prva, potvrdio da je policija privela Hrkalović u svjetlu novih dokaza u istrazi o „ubistvu na tračnicama“ u Beogradu, kada je na tramvajskoj pruzi u Ulici kraljice Marije u Beogradu 2017. godine ubijen Vlastimir Milošević.

„Znam šta smo dobili danas od ljudi koji su svjedočili i odmah su nadležna tijela reagovala. Policija operativno, nedvosmisleno, ne samo da ima saznanja, već i neposredne dokaze“, rekao je Vučić, ustvrdivši: “Mi znamo ko je izvršio likvidaciju Miloševića, ali da ne bih vršio pritisak na tužilaštvo i pravosuđe, ne moram o tome govoriti”.

Vučić je na pitanje zašto je bilo potrebno četiri godine čekati na hapšenje, rekao kako je u petak „neko iz policije odlučio progovoriti o tome“, ponudio iskaz i da je poslije toga bilo moguće uhpasiti bivšu državnu sekretaricu.

Zbog ubistva Miloševića je 2017. godine, bio priveden Veljko Belivuk, ali ga je Viši sud u maju 2018. godine oslobodio optužbi.

Belivuk se, kao vođa kriminalne grupe, tereti za brojna krivična djela – od teških ubistava i otmica do dilanja droge i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Krivičena prijava u okviru te istrage podnijeta je i protiv nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode, zbog zloupotrebe službenog položaja.

(Fena)