Johnson položio cvijeće na mjestu ubistva Davida Amessa

Britanski premijer Boris Johnson u subotu je položio cvijeće u crkvi u kojoj je poslanik izboden nožem do smrti, u kako ga je policija nazvala, terorističkom napadu, vjerovatno povezanom s islamskim ekstremizmom.

Napad na Davida Amessa, iz Johnsonove Konzervativne stranke, desio se pet godina nakon ubistva Jo Coxa, poslanika iz opozicione Laburističke stranke, koje je dovelo do razmatranja bezbjedonosnih mjera za izabrane političare.

Amess (69), u više navrata je izboden nožem tokom napada sredinom dana u Leigh-on-Sea, istočno od Londona, dok se sastao s pripadnicima svoje izborne oblasti.

Policija je uhapsila 25-. godišnjeg Britanca na mjestu napada pod sumnjom za ubistvo, dodajući kako vjeruje da je on djelovao sam.

U saopštenju objavljenom u subotu ujutro, policija navodi kako je rana faza istrage otkrila potencijalnu motivaciju povezanu s islamskim ekstremizmom.

Johnson, ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel i čelnik Laburističke stranke Keir Starmer bili su među onima koji su položili svijeće i odali  počast Amessu na mjestu ubistva.

Johnson i Starmer stajali su jedan pokraj drugog tokom minute šutnje, prije odlaska. Johnson je u petak izjavio da je Britanija izgubila uzornog civilnog službenika i mnogo voljenog prijatelja i kolegu, prenosi Reuters.

(Fena)