Pravosudni organi BiH preuzimaju predmet Edina Vranja

U Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije juče je održan je sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić sa saradnicima, Republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i Tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković, saopštno je iz Tužilaštva BiH.

Tužiteljica za ratne zločine Republike Srbije  Snežana Stanojković upoznala je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SRJ.

Na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odeljenju za ratne zločine, za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu, očekuje se hitno postupanje Višeg suda u Beogradu.

Ovaj događaj predstavlja veliki iskorak u saradnji u predmetima ratnih zločina između Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju regionalne saradnje u svim predmetima, a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužilaštva skupa pregledati sve predmete i razmijeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti rješeni na profesionalan način,  bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.

Ovakav način rada, kao i regionalnu saradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20.-21. septembra 2021. godine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)