Saradnja učenika frizerskog zanata Mostara i Širokog Brijega

JU Srednja tekstilna i poljoprivredna škola iz Mostara ugostila je učenike frizerskog zanimanja Srednje strukovne škole Široki Brijeg.

Posjeta je realizovana u okviru projekta „Frizura za osmijeh-osmijeh za sve“, finansiranog od strane USAID-ovog projekta izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost).

Projekat koji nosi simboličan naziv „Frizura za osmijeh-osmijeh za sve“ ima za cilj uspostavljanje saradnje učenika i profesora frizerskog zanimanja dvije škole, kroz promociju mira, prijateljstva, saradnje i zajedničkih aktivnosti, te u cilju dugoročnog povezivanja škola koje obrazuju učenike za zanimanje frizer.

U JU Srednjoj tekstilnoj i poljoprivrednoj školi Mostar upriličen je doček učenika, profesora i direktoricee Škole iz Širokog Brijega, a pored edukativnog dijela, svrha posjete bila je i druženje učenika frizerskog  zanimanja, te povezivanje dvije partnerske škole.

Nakon upoznavanja učesnika projekta, druženje je nastavljeno posjetom Starog mosta, gdje je za sve učesnike upriličen performans od strane učenika domaćinske škole, a sve je popraćeno porukama mira i prijateljstva. Posjeta partnerske škole završena je zajedničkim ručkom.

„Ideja projekta je da kroz promociju mira i prijateljstva dvije škole, učenici i njihovi profesori, pokažu kako je saradnja moguća i važna, te kako zajedničke aktivnosti mogu biti ‘most koji spaja razlike’. Tokom realizacije projekta, učesnici su naišli na prepreke uzrokovane stalnim pogoršanjima epidemilološke situacije zbog pojave virusa Covid 19, te je prvobitno upoznavanje, realizovano online, putem ‘„Zoom’ aplikacije. Takođe, tokom realizacije projekta organizovan je frizerski izazov, u kome su učenici obe škole imali priliku da, uz pomoć svojih profesora – mentora, pokažu svoje frizersko umjeće“, izjavila je koordinatorica projekta Almina Bajramović.

Učesnici projekta izrazili su nadu da će i u budućnosti imati priliku za realizaciju sličnih projekata u svrhu što boljeg edukovanja i usavršavanja učenika, njihovog međusobnog zbližavanja i povezivanja kroz frizersku struku, što svakako doprinosi izgradnji mira i prijateljstva između dvije škole.

(NovaSloboda.ba)