U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno

U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u našoj zemlji u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovin vedro. Ponegdje u Bosni pada slaba kiša.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Ivan-sedlo 3, Sarajevo 5, Bugojno, Grude 6, Bihać, Gradačac, Sanski Most, Tuzla, Zenica 7, Livno 9, Mostar, Neum 13 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malo do umjereo oblačno. Prije podne, ponegdje u Bosne povremeno sa slabom kišom ili rosuljom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 7 do 13, na jugu do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati.

Mada će i dalje biti neuobičajeno hladno, naročito u Bosni, stabilnije vrijeme pozitivno će djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Nakon prohladnog, mjestimično maglovitog jutra, kada je poželjno posvetiti pažnju oblačenju, temperature će porasti i biće ugodnije, u najtoplijem dijelu dana prikladno za boravak na otvorenom.

S noćnim satima, ponovo dosta svježije, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji i reducirati kretanje.

Opšta slika će, sa više sunca, biti ljepša u Hercegovini.

—–

BIHAMK

Vozi se po mjestimično vlažnom kolovozu

Kolovoz je jutros mjestimično vlažan, a zbog jutarnje magle upozoravamo na smanjenu vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove.

Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja i savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog izvođenja neophodnih radova na autoputu A-1, na dionicama Kakanj-Visoko (most u naselju Dobrinje) i Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Sporije saobraćanje, zbog izvođenja sanacionih radova, aktuelno je i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (u tunelu „Crnaja“), Donji Vakuf-Jajce, Topčić Polje-Žepče, Grude-Ljubuški, Livno-Šuica, Hutovo-Stolac i Jezero-Šipovo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Apel: Tokom oktobra i novembra, u jutarnjim i večernjim satima, povećan je broj srneće divljači koja prelazi ceste usljed formiranja zimskih krda, zbog čega dolazi do povećanog broja saobraćajnih nesreća. Molimo vozače da budu oprezni, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)