Vijeće za vanjske poslove EU dalo podršku za nastavak misije EUFOR-a u BiH

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije u ponedjeljak je, na sastanku održanom u Bruxellesu, donijelo zaključke u skladu s kojima se potvrđuje podrška nastavka misije EUFOR-a (operacija Althea) u BiH.

Vijeće je ponovo istaklo nedvosmislenu predanost europskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Osudilo je blokadu državnih institucija u našoj zemlji, te izrazilo duboko žaljenje zbog dugotrajne političke krize.

Vijeće podstiče sve političke vođe da se suzdrže od provokativne i razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje, i da ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u, navodi se u zaključcima Vijeća.

Nadalje, Vijeće je pozdravilo nastavak operacije Althea, koja je nakon strateških preispitivanja 2017. i 2019. godine ponovo usmjerena na svoj glavni mandat odnosno na podupiranje vlasti BiH u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja na temelju čvrstog modela prediktivne analitike.

Da bi se jednogodišnja misija nastavila potrebno je novo odobrenje Savjeta bezbjednosti UN-a.

“Istovremeno se u okviru operacije nastavljaju provoditi drugi zadaci koji proizlaze iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), kao i zajedničko osposobljavanje oružanih snaga Bosne i Hercegovine (AFBiH). Vijeće napominje da su ti prioriteti potvrđeni u trećem strateškom preispitivanju operacije predstavljenom u junu 2021. godine, među ostalim, i u nalazima prema kojima provođenje te operacije i dalje ima ključnu ulogu za stabilnost i bezbjednost u zemlji kao dio cjelokupne strategije EU-a za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, Vijeće ponovo potvrđuje spremnost EU-a da nastavi s izvršnim mandatom operacije uz novo odobrenje UN-a”, stoji u zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU.

Takođe se navodi kako je Vijeće prepoznalo važnost dalje koordinacije operacije EUFOR Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu.

“EU i dalje podstiče vlasti Bosne i Hercegovine da, uz podršku međunarodne zajednice, pojačaju napore usmjerene na dalje zbrinjavanje viška municije, oružja i eksploziva, te na humanitarno razminiranje. U tom pogledu, EU je spreman dodatno poduprijeti aktivnosti humanitarnog razminiranja u Bosni i Hercegovini”, stoji u zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU.

(Fena)