Zatvoren Poligon- festival književnosti i kulture

Šesto izdanje Festivala književnosti i kulture ‘Poligon’ održano je od 14. do 16. oktobra u Mostaru, a kao i prethodnih godina, publici su se predstavila najvažnija imena regionalne književne scene govoreći o svojim posljednjim izdanja i dajući uvid u nove rukopise na kojima rade.

Osim toga, gosti su se s Tinom Laco dotakli i priče o perspektivama budućnosti u kontekstu evropskih tokova i zbilje u kojoj mi živimo, budući da je ovogodišnja tema Festivala Poligon bila “Europa- obećanje budućnosti”, saopštili su u ponedjeljak organizatori.

Festival su u četvrtak otvorili Monika Herceg i Namik Kabil, a u petak, nakon likovne radionice s Majom Rubinić, uslijedio je performans Anteja Jelinića i Matka Abramovića, gdje su posjetiocima pisali pjesme, nakon čega su se u Narodnom pozorištu predstavili dobro poznati hercegovački književnici Adnan Žetica i Adnan Repeša. Festival su u subotu na maloj sceni HNK-a zatvorile Radmila Petrović i Ivana Maksić.

Osim oficijelnog programskog dijela koji se i ove godine dešavao na nekoliko lokacija u gradu s obje strane Neretve, domaćini su se kao i do sada potrudili da goste upoznaju s ljepotama i znamenitostima Hercegovine i Mostara, vraćajući grad na referentnu tačku mjesta susreta, umjetnosti i kulture, a ne samo političkih nesuglasica, stoji u saopštenju.

“Izuzetno sam zadovoljan kako je prošao šesti Poligon. Drago mi je da su gosti otišli sretni i ponijeli lijepu priču i iskustva iz Hercegovine i s festivala. Vidjevši reakcije publike na naše ovogodišnje goste, odmah sam zaboravio sve organizacione probleme s kojima smo se suočili, budući da i dalje živimo u pandemiji i da su sredstva za kulturu i umjetnost relocirana negdje drugdje. Nadam se da se vidimo i iduće godine s veselijom festivalskom temom, koja više neće problematizovati ništa što ima veze s pandemijom”.kazao je književnik Mirko Božić, direktor Festivala.

(Fena)