Malo do umjereno oblačno i sunčano

Jutros je u Bosni bilo magle i niskih oblaka, a u Hercegovini umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -1 stepen, Livno 1, Drvar i Tuzla 2, Sarajevo 3, Grude i Ivan-sedlo 4, Bihać, Bugojno i Sanski Most 5, Gradačac, Jajce i Zenica 6, Mostar 11, Neum 13 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme . Prije podne u Bosni sa maglom i niskim oblacima.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 11 i 17, na jugu zemlje do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna, duži sunčani intervali i porast temperatura, pozitivno će djelovati na opštu sliku i raspoloženje većine populacije.

Manje poteškoće su moguće u jutarnjim satima, pretežno zbog prohladnog vremena, nešto izraženije naoblačenje i mjestimične pojave magle.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti sa odmicanjem dana.

—–

BIHAMK

Magla otežava saobraćaj u dolinama rijeka

Zbog saobraćajne nesreće  koja se dogodila u mjestu Trnjaci, na magistralnom putu Bijeljina-granični prelaz Rača, obustavljeno je saobraćanje.

Magla jutros otežava saobraćanje na dionicama dolinom rijeka: Une, Sane, Save, Bosne, Spreče i Lašve. U područjima sa maglom kolovoz je vlažan, a ponegdje i mjestimično klizav, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Zbog izvođenja neophodnih radova, dvosmjerno saobraćanje suprotnom trakom od zone radova, aktuelno je na dionicama autoputa A-1 Kakanj-Visoko (na mostu u naselju Dobrinje) i Podlugovi-Sarajevo sjever.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (u tunelu „Crnaja“), Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Donja Golubinja), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica), Šipovo-Jezero i Gračanica-Srnice Donje.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)