Razvoj ronilačkog turizma u HNK-u

U saradnji Turističke organizacije Opštine Bar i Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, u Baru je upriličena regionalna radionica na temu donošenja akcionog plana za prekogranični menadžment, poboljšanje i turističku valorizaciju podvodne kulturne baštine kroz ronilački turizam.

Ovom događaju ,u okviru projekta pod nazivom “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer), prisustvovali su predstavnici svih partnerskih organizacija,  saopšteno je u utorak iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako su istakli, radionica je okupila preko četrdeset učesnika, koji su slušali prezentacije o trenutnom stanju jedinstvene podvodne kulturne baštine regiona, njenoj evidenciji i zaštiti, kao i o mogućnostima promocije ovog značajnog segmenta savremene turističke ponude.

Pored predstavljenog akcionog plana, usvojen je edukativni kurikulum za digitalnu dokumentaciju podvodnih arheoloških nalazišta, govorilo se o zakonskoj regulativi i standardizaciji usluga ronilačkog turizma i modelima upravljanja destinacijama za ronjenje.

Aktivnosti projekta WRECKS4ALL postaju prepoznate od strane relevantnih institucija u državi i regionu, te se očekuje da će se ubrzo primijeniti osnovne odredbe akcionog plana za razvoj sektora ronilačkog turizma kroz valorizaciju podvodne kulturne baštine u HNK-u.

Projekat WRECKS4ALL odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 i sufinansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, stoji u saopštenju.

(Fena)