Švedska kraljica uručila nagradu NVO „Novi put“ iz Mostara

Švedska kraljica Silvia uručila je juče svjetski uglednu nagradu udruženju „Novi put“ iz Mostara, na gala priredbi u Kraljevskoj palati u Stockholmu.

Ovo priznanje je predstavnicama mostarske NVO organizacije, Abidi Pehlić i Almi Muratović-Kajtaz, uručeno za angažaman na planu zaštite djece od trgovine djecom i seksualne eksploatacije povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Udruženje „Novi put” iz Mostara dobitnik je prestižne međunarodne nagrade za 2021. godinu, koju za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece dodjeljuje fondacija „Child10“ iz Kraljevine Švedske, kao i nagrade švedske kraljice Silvije i njene fondacije „Briga o djeci“.

„Novi put” iz Mostara je jedna od samo deset nagrađenih organizacija, izabranih između preko 90 nominacija iz 27 zemalja širom svijeta.

Ova nevladina organizacija je jedina u Bosni i Hercegovini koja je dobila ovu nagradu i koja je pohvaljena za „svoje napore i doprinos s ciljem iskorjenjivanja svih oblika eksploatacije djece i djevojaka u Bosni i Hercegovini“.

„Hvala vam na izuzetnom radu u borbi protiv trgovine ljudima i drugih oblika komercijalne seksualne eksploatacije djece. Organizacije poput vaših, koje rade direktno sa ovom djecom, neophodne su kako bi se osiguralo sigurno okruženje za djecu koja traže pomoć“, kazala je kraljica Silvia.

Svečenosti u Stockolmu je prisustvovao veliki broj uglednih ličnosti, ključnih kreatora politike UN-a i EU-a, koje je pozvala švedska jraljica,  kako bi se susreli sa nagrađenim organizacijama. Nakon ceremonije dodjele nagrada, uslijedila je panel diskusija, u kojoj su učestvovali Charlotte Petri Gornitzka, pomoćnica Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i zamjenica Izvršnog direktora UNICEF-a, Ilias Chatzis, šef UNODC-ovog Odjela za trgovinu ljudima i krijumčarenje migranata, Diane Schmitt, EU koordinatorica za borbu protiv trgovine ljudima, Anna Ekstedt, švedska ambasadorica za borbu protiv trgovine ljudima i mnogi drugi.

„Ovo je veliki događaj i priznanje, ne samo za Novi put, već i za BiH i Mostar. To je nagrada, koja će sigurno puno više doprinijeti da se u BiH još ozbiljnije shvati problem zloupotrebe djece, ali i potreba njihove zaštite“, kazale su predstavnice NVO „Novi put“ iz Mostara Abida Pehlić i Alma Muratović-Kajtaz.

(NovaSloboda.ba)