Von der Leyen: Presuda Ustavnog suda Poljske je prijetnja za EU

Čelnica  Evropske unije izjavila je u utorak da je nedavna presuda Ustavnog suda Poljske, koja osporava supremaciju zakona EU prijetnja temeljima bloka.

Obraćajući se evropskim poslanicima u Strasbourgu, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, izjavila je da je duboko zabrinuta presudom, koja je kako kaže, “direktan izazov jedinstvu EU, i podriva zaštitu i nezavisnost pravosuđa”.

“Ne možemo i nećemo dopustiti da naše zajedničke vrijednosti budu dovedene u rizik. Vladavina zakona je ljepilo koje zajednički drži naše zemlje”, kazala je Von der Leyen.

Odnosi između Poljske i EU dostigli su novi najniži nivo u ovom mjesecu, nakon što je Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju prednost nad onima 27. članog bloka, kome se Poljska pridružila u 2004. godine, eskalirajući tinjajuće napetosti oko demokratskih standarda između poljske desničarske nacionalističke vlade i institucija u Bruxellesu.

“Želimo snažnu Poljsku u jedinstvenoj Evropi”, izjavila je von der Leyen, dodajući kako je otvorena za kompromis, prenosi AP.

(Fena)