NATO razvija master plan odbrane od potencijalnih ruskih napada

Ministri odbrane NATO-a trebali bi se usaglasiti u četvrtak oko novog master plana odbrane od potencijalnih ruskih napada na više frontova, ponavljajući svoju odlučnost da odvrate Moskvu uprkos novom fokusu alijanse na Kinu, saopštili su diplomati i zvaničnici.

Strategija, koja je povjerljiva, ide daleko izvan postojećih regionalnih planova odbrane i ima za cilj pripremiti saveznike za svaki simultani napad u regijama Baltičkog i Crnog mora, uključujući i nuklearno oružje, hakiranje kompjuterskih mreža ili napad iz svemira.

Zvaničnici i diplomati tvrde da prijetnja takvim napadima nije trenutna. Rusija negira da ima bilo kakve ratne namjere i tvrdi da NATO riskira destabilizaciju Evrope takvim pripremama.

Američki zvaničnici, NATO diplomati i bivši zvaničnici tvrde, međutim, da su “koncept odvraćanja i odbrane u evroatlantskoj regiji” i strateški plan njegovog provođenja  potrebni dok Rusija razvija napredne sisteme naoružanja i razmješta vojnike i opremu u blizini savezničkih granica, prenosi Reuters.

(Fena)