Pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme s kišom u većem dijelu Bosne.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena, Gradačac 8. Ivan-sedlo, Livno, Sanski Most, Zenica 10. Bihać, Bugojno 11. Sarajevo 12. Grude 14. Mostar 16. Neum 18 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje naoblačenja u drugom dijelu dana. Prije podne kiša u većini područja, a poslije podne, uglavnom, na istoku, jugoistoku Bosne i u Hercegovini.

Vjetar slab primjenljivog smjerea.

Dnevna temperaturavazduha  od 9 do 15, na jugu od 16 do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Tmurno vrijeme, praćeno padavinama i povećanom naoblakom, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati umjerene poteškoće.

Većim dijelom dana poželjno je posvetiti pažnju oblačenju i ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će osjećaj hladnoće biti izraženiji usljed porasta sadržaja vlage u vazduhu i sjevernog strujanja.

Sa večernjim satima, opšta slika će se postepeno popravljati, uz djelimičnu stabilizaciju, pri tome će biti i dosta svježije, mjestimično i prohladno.

—–

BIHAMK

Vozi se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu

Zbog nestabilne vremenske situacije i povremenih padavina upozoravamo na pretežno mokar ili vlažan kolovoz, kao i na povećanu opasnost od odrona. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu Konjic-Jablanica, kroz tunel Crnaja tokom dana saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila, a u noćnim satima (23:00 do 04:30 sati) saobraćaj se obustavlja.

Zbog izvođenja neophodnih radova, dvosmjerno saobraćanje suprotnom trakom od zone radova, aktuelno je na dionicama autoputa A-1 Kakanj-Visoko (na mostu u naselju Dobrinje) i Podlugovi-Sarajevo sjever.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Donja Golubinja), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica) i Gračanica-Srnice Donje.

Оd danas će se, zbog sanacionih radova, obustaviti saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić-Vrbaška. Za vrijeme radova putnička vozila koristiće lokalni put (Podgradci-Jablanica-Sjeverovci-Božići), dok će teretna vozila saobraćati preko Banja Luke i Prijedora.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Podsjećamo, zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 01.11.

Apel: Tokom oktobra i novembra, u jutarnjim i večernjim satima, povećan je broj srneće divljači koja prelazi ceste usljed formiranja zimskih krda, zbog čega dolazi do povećanog broja saobraćajnih nezgoda. Molimo vozače da budu oprezni. saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)