Kreativna likovna radionica u Muzeju Žitomislić za mlade iz “Los Rosalesa” i doma “Mostar”

Fondacija Muzej Žitomislić, uz finansijsku pomoć Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, organizovala je u Muzeju Žitomislić kreativnu likovnu radionicu za mlade iz Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” i djecu iz Dječjeg doma “Mostar”.

“Želimo da nove generacije bh. djece dožive nova i drugačija iskustva. Nije potrebno da odete na Zapad ili druge zemlje da bi doživjeli nešto novo, dovoljno je da u vašoj blizini potražite ljude iz različitih zajednica i obogatite sebe kao osobu”, kazao je Dejan Dilberović, direktor Fondacije Muzej Žitomislić.

Šejla Maslo Čerkić, pravna savjetnica u Odsjeku za ljudska prava pri Misiji OESS-a u BiH, kazala je da je Misija OESS-a u BiH svjesna činjenice da mladi igraju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti ove zemlje.

“Divno je vidjeti kako su vjerske zajednice okupile mlade različitog porijekla i iz različitih sredina i omogućile im da svoje stavove i ideje izraze kroz umjetnost. Ovo je pozitivan primjer uzajamnog razumijevanja i zajedničkog rada za dobro društva u cjelini”, naglasila je Maslo Čerkić.

Sara Mandić, predsjednica Omladinske organizacije “Božurovi”, naglasila je da su Božuri uvijek spremni da se odazovu ovakvim aktivnostima.

“Sada smo imali misiju da se družimo s mladima i da im prenesemo svoja iskustva, a rad s djecom i omladinom jedan je od fokusa Udruženja. Sretni smo što smo mogli biti dio ovog projekta”, kazala je Mandić.

Nakon radionice, djeca su predstavila svoje radove, te uživala u druženju i sportskim aktivnostima, saopšteno je iz Fondacije Muzej Žitomislić

(Fena)