Najbolje od 190 država svijeta na EXPO izložbi u Dubaiju

Jedan od najvećih svjetskih događaja održava se ove godine u Dubaiju, izložba je to EXPO 2020, na kojoj je više od 190 zemalja svijeta predstavilo svoje najveće potencijale.

Impozantna je to svjetska, kulturna i poslovna manifestacija, koju je posjetila ekipa Fene, a njena tema je “Spajanje umova, kreiranje budućnosti” s tri podteme – Održivost, Prilike i Mobilnost.

Ovom glavnom temom izložbe želi se podstaći globalna kreativnost i stvaranje novih partnerstava u cilju napretka i progresa, a na njoj će biti omogućen najveći susret poslovnih ljudi, razmjene iskustava, inovacija, savremene proizvodne tehnologije, menadžera i mladih poslovnih početnika u biznisu.

Svaka država otvorila je svoje paviljone što je i prvi put u istoriji svih svjetskih izložbi. Države izlagači će posjetocima ponuditi svoja kulturna, poslovna iskustva, prilike i inovacije.

Upravo inovacija je riječ koja se najčešće čuje tokom prolaska brojnim paviljonima. Svaka od zemalja potrudila se ponuditi i na savremeniji način koristeći najveća tehnološka dostignuća pokazati svoje turističke ljepote i poslovne mogućnosti.

Svaki dan obiluje novim događajima, pa je tako moguće vidjeti plesače i svirače iz različitih država koji prolaze između paviljona, a tu su i ulični festivali, predstave, predavanja, parade, koncerti i drugi sadržaji.

Deset tematskih sedmica EXPO-a pokrivaće čitavih šest mjeseci izložbe, predstavljajući izazove s kojima se čovječanstvo suočava kroz ekonomsku, kulturnu, ekološku i društvenu perspektivu.

Među 190 paviljona je i onaj Bosne i Hercegovine, koji je otvoren za posjetioce, ali još uvijek nije ispunjen sadržajima. Posjetioci, za sada, mogu vidjeti fotografije na kojima su predstavljeni turističke atrakcije i potencijali BiH. Bosna i Hercegovina učestvuje u području “Prilike” pod sloganom “A meeting point of Western and Eastern civilisations”.

Očekuje se će tokom šest mjeseci EXPO, koji će biti zatvoren 31. marta iduće godine, privući 25 miliona posjetilaca, privatnih i poslovnih subjekata, predstavnika nacionalnih vlada zemalja i drugih, a tu su i virtualni posjetioci, što je odlična prilika za sve učesnike da svoje zemlje predstave na najbolji mogući način.

(Fena)