Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u našoj zemlji pretežno sunčno vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle i niskog naoblačenja.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -4 stepena, Bugojno, Grude, Livno 2, Banja Luka, Bijeljina, Ivan-sedlo, Prijedor 3, Bihać, Sanski Most, Sokolac, Srebrenica 4, Doboj, Gradačac, Sarajevo 6, Zenica 7, Trebinje 11, Mostar 12, Neum 13 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Dio prijepodneva po kotlinama Bosne sa maglom i niskim naoblačenjem.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 11 do 17, na jugu do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Postepena stabilizacija vremenskih prilika ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Tokom jutra poželjno je adekvatno se obući, obzirom da će osjećaj hladnoće biti pojačan.

Takođe je moguća i pojava magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje, čemu bi hronični bolesnici trebali posvetiti pažnju i po potrebi redukovati kretanje.

Preporučljivo je topliji dio dana provesti na otvorenom.

—–

BIHAMK

Jutarnja magla smanjuje vidljivost

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Save, Lašve, Drine i Vrbasa. Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog izvođenja neophodnih radova na autoputu A-1, na dionicama Kakanj-Visoko (most u naselju Dobrinje) i Podlugovi-Sarajevo sjever, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić-Vrbaška. Za vrijeme radova putnička vozila mogu koristiti lokalni put (Podgradci-Jablanica-Sjeverovci-Božići), dok teretna vozila saobraćaju preko Banja Luke i Prijedora.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), gdje se tokom dana saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila, dok je u noćnim satima (23 do 04,30 sati) saobraćaj obustavljen.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Donja Golubinja), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica) i Gračanica-Srnice Donje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Podsjećamo, zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 01.11.

Apel: Tokom oktobra i novembra, u jutarnjim i večernjim satima, povećan je broj srneće divljači koja prelazi ceste usljed formiranja zimskih krda, zbog čega dolazi do povećanog broja saobraćajnih nezgoda. Molimo vozače da budu oprezni, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)