U Kolumbiji uhvaćen jedan od najvećih trgovaca drogom

Kolumbijske vlasti javile su sinoć da je uhvaćen jedan od najvećih trgovaca drogom u Kolumbiji Dairo Antonio Usuga, zvani “Otoniel”, vođa nasilnog narkokartela Clan del Golfo.

Vlasti su za njim tragale gotovo sedam godina i nudile nagradu od 3.000 miliona pezosa (785.000 dolara) za informacije koje će dovesti do njegovog hvatanja.

Američki State Department ponudio je nagradu do pet miliona dolara za informacije koje vode do njegovog hapšenja i/ili osude.

“Ovo je poduhvat koji se samo može porediti s hvatanjem Pabla Escobara”, rekao je kolumbijski predsjednik Ivan Duque kada je potvrdio da je narko bos uhvaćen. Escobar, osnivač i vođa kartela Medellin, poginuo je u razmjeni vatre 1993. godine.

Duque je istakao rad kolumbijskih sigurnosnih i obavještajnih snaga i rekao da su informacije podijeljene s agencijama u SAD-u i Velikoj Britaniji, s obzirom na opasnost kriminalca.

Kolumbijska vojska objavila je fotografije Usuge u lisicama i pod stražom.

General Luis Fernando Navarro rekao je da je operacija za hvatanje Usuge sprovedena u zoru u petak, a da je u njoj učestvovalo više od 500 pripadnika kolumbijskih specijalnih snaga.

Direktor Human Rights Watcha za američki kontinent Jose Miguel Vivanco čestitao je kolumbijskim vlastima na hapšenju Usuge i apelovao za pravdu za žrtve “stotina zločina pod njegovom komandom”.

(Beta)