Mostarske mažoretkinje učestvovale na dvodnevnom team-buildingu u Parku prirode Blidinje

Mostarske mažoretkinje proteklog vikenda boravile su na dvodnevnom team-buildingu, koji se održavao u Parku prirode Blidinje.

Svojim članicama pružen istručno osmišljeni program koji je za cilj imao buđenje svijesti o zdravom stilu života, edukovanje mladih o pozitivnim vrijednostima tfizičkih vježbi, hidratacije tijela, razvijanje komunikacijskih vještina kroz stručno osmišljene interaktivne radionice.

Mažoret ples danas je kompleksna aktivnost, pri čemu je od izuzetne važnosti na inovativan način kontinuirano educirati mlade naraštaje, te im s profesionalnog stajališta skretati pažnju da kroz mažoret ples mogu imati višestruke dobiti upravo kroz ovakve programe.

Program je rađen u saradnji sa Rehabilitacijskim centrom Život, s kojima je sastavljen jedinstveni program upravo prilagođen mažoret plesu.

Kroz dva dana radilo se na vježbama mobilnosti, fleksibilnosti, koja je od izuzetne važnosti ovoj homogenoj grupi zbog njihovog zanimanja, odnosno aktivnosti koja iziskuje iznimnu dinamiku, koordinaciju te kompeksne pokrete i samim tim zahtjeva upotrebu više zglobova u velikim amplitudama.

Radilo se i na vježbama snage vlastitim tijelom koristivši samo rekvizit koji je uvijek na raspolaganju, a to je vlastito tijelo; trening izdržljivosti koji je također bitan upravo nama kako bi odgodio umor i održao visok efikasan ritam od početka do kraja izvođenja plesne točke; te između ostalog i vježbe disanja-dijafragmalno disanje koji je također od iznimnog značenja za mažoret ples.

Pored fizičkih aktivnosti, u programu nisu izostavljene aktivnosti bitne za mentalno zdravlje i dobrobit članica. Kroz stručno osmišljene interaktivne radionice i igre članice su radile na podizanju svijesti o sebi, tačnije na prepoznavanju vlastitih vrijednosti i snaga, izazova i ograničenja, te na vještinama važnima za odnose i timska okruženja, poput razvijanja zdravih komunikacijskih vještina.

Cjelokupan program podržan je od strane Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(NovaSloboda.ba)