Oduzeta roba u vrijednosti od 34.400 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli raznu robu na graničnom prelazu Karakaj. Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 34.400 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Prilikom kontrolnih aktivnosti, ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje iz Regionalnog centra Tuzla spriječili su pokušaj krijumčarenja robe u carinsko područje Bosni i Hercegovine. Radilo se o dijelovima za automobile i raznoj tehničkoj opremi, što se pokušalo prokrijumčariti u posebno izrađenom spremniku koji je služio za krijumčarenje robe. Krijumčarena roba otkrivena upotrebom specijalističke opreme prilikom detaljnog pregleda autobusa. 

Vršeći pojačane aktivnosti provjere prometa akciznih proizvoda u proteklom periodu, službenici RC Tuzla su kod 5 lica pronašli akcizne proizvode (cigarete, ručno motane cigarete, duhan), koji nisu bili obilježeni na zakonom  propisani način, niti je za iste posjedovana zakonom  propisana dokumentacija.

Tom prilikom, pronađeno je 2.809 paklica cigareta i 51 kg sitno rezanog duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 34.400,00 KM.

Protiv lica će biti pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o akcizama u BiH, dok će protiv jednog lica Tužilaštvu BiH biti upućen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)