Kuba otvara svoje granice za turiste

Kuba će sljedećeg mjeseca otvoriti svoje granice i olakšati zahtjeve za ulazak nakon što je većina stanovništva vakcinisana domaćom vakcinom protiv COVID-19, što će joj omogućiti da konačno dočeka turiste i posjetioce iz inostranstvai tako da priliku za oporavak ekonomije i turizma.

Oštra ograničenja zbog pandemije, drastično smanjenje letova za Kubu i američka zabrana većine putovanja na ostrvo, pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, otežali su razvijanje ekonomije i ostavili Kubu iza regionalnih konkurenata kao što je Dominikanska Republika, Portoriko, Bahami i Cancun, prenosi Reuters.

Ali, od 15. novembra, Kuba će od posjetioca zahtijevati samo dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR za ulazak u zemlju, za razliku od onoga što je prethodno bilo među najstrožim protokolima na Karibima, uključujući period karantina i višestruke PCR testove.

“Potpuno vakcinisano stanovništvo biće ključna tačka za ostrvo, koji je već cijenjen zbog svoje sigurnosti, plaža i tirkiznog mora”, rekao je Francisco Camps, koji nadzire 32 hotela španske kompanije Sol Melia na Kubi.

On je izjavio da će Kuba biti jedna od najsigurnijih destinacija i izrazio nadu da će do kraja sljedeće godine moći postići posjete slične 2019. godini.

Kubanske vakcine protiv koronavirusa trenutno su pod pregledom Svjetske zdravstvene organizacije, a većina podataka o ispitivanjima tek trebaju proći recenziju.

Najmanje 90 posto stanovništva na Kubi je primilo barem jednu dozu jedne od domaćih vakcina koje se daju u tri doze.

(Fena)