Malo do umjereno naoblačenje

Prije podne je preovladavalo sunčano uz malo do umjereno naoblačenje. Po kotlinama i uz riječne tokove ima dosta magle.

Temperature vazduha izmjerene u 11 sati: Bugojno 0 stepeni, Prijedor i Sokolac 2, Jajce i Zenica 3, Bihać, Doboj i Sanski Most 4, Bijeljina, Bjelašnica, Srebrenica i Tuzla 5, Drvar, Sarajevo i Zvornik 6, Ivan-sedlo i Livno 7, Banja Luka 8, Gradačac 9, Trebinje 12, Grude i Mostar 13, Neum 14 stepeni.

Danas većinom malo do umjereno naoblačenje. Po kotlinama i uz riječne tokove biće dugotrajne magle. U drugoj polovini dana, postepeno povećanje oblačnosti u Bosni.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike, stabilno i sunčanije vrijeme tokom prijepodneva, tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

Jutro će, takođe, biti neznatno toplije i ugodnije u odnosu na protekli dan, pri tome mjestimično maglovito, čemu bi hronični bolesnici trebali posvetiti pažnju, te po potrebi umanjiti boravak na otvorenom.

Većina populacije biće boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije.

U drugom dijelu dana opšta slika će se djelimično pokvariti, pretežno zbog izraženijeg naoblačenja, što ne bi trebalo uzrokovati veće probleme meteoropatama.

—–

BIHAMK

Niske temperature nalažu opreznu vožnju

Niske temperature u jutarnjim satima nalažu maksimalno opreznu vožnju, posebno u višim planinskim predjelima Bosne. Kolovoz je mokar i mjestimično klizav, a na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo i na smanjenu vidljivost, zbog magle.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) saobraća se jednom trakom-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izvođenja neophodnih radova, dvosmjerno saobraćanje suprotnom trakom od zone radova, aktuelno je na dionicama autoputa A-1 Kakanj-Visoko (na mostu u naselju Dobrinje) i Podlugovi-Sarajevo sjever.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Danas od 08 do 18 sati izvodiće se asfalterski radovi na regionalnom putu Gradačac-Gračanica (Srnice Gornje-Doborovci), pa se saobraćaj preusmjerava na put Gračanica-Bukva-Srebrenik.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Donja Golubinja), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Podsjećamo, zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 01.11., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)