Lana Pudar na Svjetskom kupu i seniorskom Evropskom prvenstvu

Naša najbolja plivačica Lana Pudar, poslije fenomenalnih rezultata koje je postigla u ovoj godini postavši juniorska prvakinja i dvostruka viceprvakinja Evrope, kao i prva plivačica iz naše države koja je isplivala A olimpijsku normu, s kojom je kao jedna od najmlađih plivačica nastupila na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju, nakon više od tri mjeseca takmičarske pauze opet se vraća u bazen. Lana se već nekoliko dana nalazi u ruskom gradu Kazanu, gdje će učestvovati na dva reprezentativna takmičenja, na kojima će nastupiti najbolji svjetski plivači.

Prvo će, od 28. do 30. oktobra, nastupiti na 2021 FINA Swimming World Cup, koji se održava u organizaciji Svjetske plivačke federacije FINA. Riječ je o takmičenju koje okuplja najbolje plivače svijeta. Ovogodišnja serija svjetskog kupa organizuje se u 4 grada, u Berlinu, Budimpešti, Dohi, a zadnja stanica je Kazan, gdje će nastupiti i Lana. Na seriji svjetskog kupa ove godine nastupile su neke od najboljih svjetskih plivačica, poput osvajačica zlatne i srebrne medalje sa olimpijskih igara u Tokiju u disciplini 100m delfin Kanađanke Maggie MacNeil i Australke Emma McKeon, višestruke olimpijske i svjetske prvakinje Holanđanke Ranomi Kromowidjojo, olimpijske i svjetske prvakinje Australke Kyle Chalmers, kao i mnoge druge osvajačice evropskih, svjetskih i olimpijskih medalja, što govori da će Lana imati paklenu konkurenciju na ovom takmičenju.

Nakon nastupa na Svjetskom kupu, Lana će, od 2. do 7. novembra, nastupiti na svom prvom seniorskom prvenstvu Evrope na 25 metarskim bazenima, koje se, takođe, održava u ruskom gradu Kazanu. Kao dio bosansko-hercegovačke reprezentacije koju, pored Lane, čine Emir Muratović, Nikola Bjelajac, Jovan Lekić i Adi Mešetović, Lana će nastupiti u svoje najjače tri discipline 50, 100 i 200 metara delfin. Glavni trener naše reprezentacije na ovom prvenstvu je trenerica KVS „Orka“ iz Mostara, a ujedno i Lanina trenerica Alena Ćemalović. Na ovom prvenstvu nastupiće najbolje plivačice i plivači Starog kontinenta i biće vrlo zanimljivo vidjeti kako će se Lana snaći u seniorskoj konkurenciji, poslije višemjesečne takmičarske pauze.

U kratkom razgovoru sa Laninom trenericom Alenom Ćemalović, saznali smo da Lanu do kraja godine čeka i nastup na svjetskom seniorskom prvenstvu, koje će se, od 16. do 23. decembra, održati u Abu Dhabiju (UAE). Što se tiče očekivanja sa svjetskog kupa i evropskog prvenstva, Ćemalović nam je rekla da je još uvijek početak sezone, da su iza Lane veoma teški treninzi i da će Lana oba ova takmičenja odraditi iz punog treninga. Trenerica Ćemalović dodaje da će nastupi na ovim takmičenjima Lani puno značiti za sve ono što je očekuje u narednom periodu.

„Poslije vrlo napornog i intezivnog perioda od Laninog isplivavanja A olimpijske norme, evropskog zlata, nastupa na Olimpijskim igrama, ali i nesretne povrede noge koju je imala, morali smo se dobro odmoriti od plivanja i treninga. Iskreno, odmor joj je bio potreban više sa psihičkog, nego li sa fizičkog aspekta. Ipak je to bio jedan vrlo intezivan period za jednu djevojčicu od svega 15 godina. Lana je upisala i prvi razred mostarske Druge gimnazije, tako da smo morali napraviti i novi raspored treninga, prilagoditi ga Laninim školskim obavezama i sve nam je to pomalo predstavljalo opterećenje. Naročito, jer smo opet dobar dio vremena zbog neadekvatnih uslova u svom gradu morali provesti na bazenima van Mostara. Ali, sve smo to, uz maksimalno razumijevanje Laninih profesora i menadžmenta Druge gimnazije, uspjeli organizovati i uskladiti, tako da smo sa pripremama za novu plivačku sezonu krenuli početkom septembra. Treninzi u prethodnom periodu bili su vrlo teški, tako da su ruke i noge još pomalo teške, ali to nikako ne znači da na ova takmičenja idemo rekreacijski. Sigurna sam da će Lana dati svoj maksimum, jer ona drugačije i ne zna plivati, te da će postići veoma dobre rezultate“, rekla nam je Lanina trenerica Alena Ćemalović.

(NovaSloboda.ba)